Den socialdemokratiska opinionsportalen

Moderaternas valaffischer från 2018

Foto: Tupungato/Shutterstock

Kristersson blåser SD:s väljare

Ulf Kristersson har fått det han velat – Jimmie Åkesson också. Men det är Sverigedemokraternas väljare som står där med svarte Petter när festen är slut. Karl Anders Lindahl skriver om hur Moderaterna använder människors röster mot dem själva.

På söndagen kom det så till slut. Kanske lite tidigare än vad många av oss trott. Ett gemensamt besked från den brokiga, borgerliga skara som vill styra Sverige nästa mandatperiod.

Kanske var det inte helt förvånande att utspelet handlade om invandringen. Vi visste sedan tidigare att Liberalerna, Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna satt i samma båt – men ett gemensamt utspel är bra för valrörelsen, det är ärligt mot väljarna, även om det kanske inte är strategiskt smart (men det är en helt annan sak).

när man tittar på vad Kristersson 'tvingats' offra i partnerskapet med SD så är det försvinnande lite Åkesson har vunnit

Stefan Löfven sa på söndagen att Jimmie Åkesson skulle ”hålla i taktpinnen” när det gäller samarbetet. Det stämmer till viss del. När det gäller migrationen så är det definitivt så. Men när man tittar på vad Kristersson ”tvingats” offra i partnerskapet med SD så är det försvinnande lite Åkesson har vunnit.

SD:s väljare förlorar

Kristersson vill strama åt migrationen i ett läge där invandringen är på rekordlåga nivåer – och han har M-medlemmarna med sig. Ulf lär knappast ligga vaken om nätterna.

I utbyte får han SD:s mandat i riksdagen, hur många de nu blir. I ett läge där det högerblocket får majoritet måste han han ha SD:s stöd. Det är ett extremt billigt pris. En blåsning. Och förlorarna blir så klart SD:s väljare.

Många av SD:s väljare befinner sig på landsbygden, utanför storstäderna. Det är förvärvsarbetare, arbetslösa och de som är någonstans mitt emellan. Det är utförsäkrade, sjukförsäkrade, besvikna och missnöjda människor.

Det var dessa människor som drog den stora nitlotten när Reinfeldts ideologiska reformer genomfördes för 10 år sedan. Det var dessa människor som blev förlorarna när Moderaterna avvecklade och privatiserade välfärden, sänkte skatterna och försämrade trygghetssystemen.

Stått still i 20 år

Ulf Kristerssons Moderaterna 2021 står för ungefär exakt samma politik som Reinfeldt gjorde. För den som tar en titt på Moderaternas egna hemsida där förslagen presenteras är det uppenbart att knappt någonting hänt på 20 år. Det hade nästan varit komiskt om det nu inte var så att de aspirerade på makten i Sverige.

Många av de som nu funderar på att lägga sin röst på SD kommer återigen att bli förlorarna om Moderaterna får styra. Precis som sist. Klyftorna kommer öka och välfärden kommer bli sämre. Där skiljer sig inte Kristersson och Reinfeldts visioner speciellt mycket.

Att Åkesson går med på detta kanske inte är så konstigt. Jimmie och hans SD-toppar står till höger, dessutom är han näst intill desperat efter att få sitta i regering. Alltså. Åkesson får eventuellt en liten minskning på den redan låga invandringen och eventuellt några tjänstemän på Rosenbad.

I utbyte får Kristersson mandat att ytterligare försvåra tillvaron för Sverigedemokraternas väljare. Domen från dessa väljare lär bli hård.

Vem som håller i taktpinnen fram till valet och efter valet får framtiden utvisa. Men just nu är det uppenbart att Ulf Kristersson har blåst Jimmie Åkesson och Sverigedemokraternas väljare.

Vi socialdemokrater måste benhårt påminna om detta. Kommer SD:s väljare att flockas tillbaka till oss om vi lyckas? Möjligtvis inte. Men som sanna demokrater har vi ett ansvar att agera kundupplysning när högern vill försämra för vanligt folk.

  • Karl Anders Lindahl Digital strateg på AiP och Tiden

Vad tycker du?

Dela gärna artikeln om du håller med. Om du inte håller med, skicka in en replik.
Skriv en replik och skicka in den till oss.