Den socialdemokratiska opinionsportalen

Bild på äldre kvinna i sitt vardagsrum

Foto: Jacob Lund/Shutterstock

Bygg nytt pensionssystem efter dansk modell

Arbete i industrin, byggen och inom omsorgen sliter ut människor i förtid och dömer oss till låga pensioner. Det svenska systemet måste innehålla en solidarisk ventil.

Pensionen är ett av våra viktigaste trygghetssystem. Alla förtjänar att tryggt kunna gå i pension med vetskapen om att man under sitt arbetsliv tjänat ihop till en duglig tillvaro. Men så är det verkligen inte för alla idag.

Vårt pensionssystem är robust, det vill säga vi behöver inte som vissa andra länder oroa oss för att pengarna i systemet inte ska räcka eller över att de som arbetar när vi är pensionärer inte drar in tillräckligt. Det är det positiva med att vi själva, var och en, betalar av pengar till vår egen pension.

Men pensionsystemet är också underfinansierat. Det råder ingen tvekan om att de flesta av oss – även om vi lyckas placera pengarna riktigt bra – kommer få en lägre pension än vi egentligen tycker är rimligt.

Tunga jobb större risk

Extra stor risk för låg pension är det för oss som arbetar inom slitsamma yrken inom till exempel industrin, på byggen eller inom omsorgen. Ryggar som pajar, knän som slitits ut eller värk efter många år med tunga lyft och otympliga arbetsställningar är en verklighet för allt för många.

En allt för vanliga företeelse är att man tvingas gå i förtidspension. Det kan kännas rimligt. Både politiker, arbetsgivare och fackliga har under lång tid hänvisat och uppmuntrat det som en lösning. Men det är en lösning som gör att vi som enskilda får betala med lägre pensioner för den dåliga arbetsmiljö och det höga tempo vi arbetat under. Det kan helt enkelt inte få fortsätta vara så. Det är dags för samhället att ta gemensamt ansvar.

Nya system krävs

Staten kan med ventil genom en ny offentlig försäkring möjliggöra för den som slits ut eller skadar sig sent i livet att få arbeta vidare efter sina premisser. Kanske med att lära upp och stötta yngre men slippa de delar av arbetet som inte längre går. Kanske med reducerad arbetstid och kompletterande sjukersättning. Ett minimum bör vara att den som är 60+ får en generösare bedömning av arbetsförmåga, där denne endast prövas mot sitt nuvarande arbete för sjukförsäkringens skull.

I Danmark har man haft en liknande problembild, där Socialdemokraterna också drivit på för att få verkstad i frågan. Där går ventilen under namnet ”Arnepension”, döpt efter Bryggeriarbetaren Arne Juhl, som blivit en symbol för en differentierad pension som tar hänsyn till de som genom sitt arbete sliter ut sina kroppar. Ett vallöfte som bidrog till en Socialdemokratisk valseger, där leveransen också ser ut att bli en realitet.

I Sverige behöver vi också en ventil som möjliggör för alla att jobba hela sitt arbetsliv ut.

Samtidigt i andra ändan måste hela samhället, även de som har låg risk att drabbas, vara med och betala solidariskt för de som utför de slitsamma arbetsuppgifterna. Därför bör redan avstått löneutrymme i den allmänna löneavgiften sänkas till förmån för en ny offentlig försäkring. En svensk Arnepension.

De är vi alla skyldiga de som bär och har burit, vårt samhälle på sina axlar.

  • David Aura och Patrik Lundqvist David Aura är Ordförande för Elektrikerförbundets GävleDala-krets. Patrik Lundqvist är riksdagsledamot (S).

Vad tycker du?

Dela gärna artikeln om du håller med. Om du inte håller med, skicka in en replik.
Skriv en replik och skicka in den till oss.