Den socialdemokratiska opinionsportalen

Idag minns vi Al- Nakba

Foto av Tajma Sisic

På minnesdagen av Al-Nakba skriver sju företrädare från SSU och Unga Örnar om vikten av att stå upp för det palestinska folket så att historien inte återupprepar sig.

I över 70 år har det palestinska folket lidit av förtryck. Allt för länge har ockupationsmakten Israel bedrivit etnisk rensning av palestinier. Senast i förra veckan i Jerusalem där israeliska bosättare fördrivit palestinier från sina hem i Sheike Jarrah. Fredliga demonstrationer i protest mot ockupationen besvarades med våld från den israeliska militären. Våldet har i regionen eskalerat och allt för många civila har dödats, däribland många barn. Värt att nämna är att majoriteten är palestinier.

Samtidigt som våldsamheterna pågår minns vi idag Al-Nakba, den stora katastrofen som för 73 år sedan försatte över 700 000 palestinier på flykt. 15 maj varje år uppmärksammas dagen för att minnas offren, inte minst för att lära av historien. Men vår nutid motbevisar oss teorin om att man lär sig av historien. Vi lider med folket, men framförallt med de barn och unga som tvingas växa upp i dessa omständigheter.

Vi har inte lärt oss av historien

Majoriteten av människorna som tvångsflyttades under Al-Nakba hamnade i flyktingläger i Gaza och Västbanken. Idag är antalet palestinska flyktingar i hela världen 5,6 miljoner. Den systematiska tvångsflytten har inte upphört, utan tvärtom fortsätter vi se palestinier bli bestulna sina hem och tvingas hamna i hemlöshet.

Det har gått drygt 53 år sedan Israel ockuperade Gaza, Västbanken, Östra Jerusalem och Golanhöjderna. Sedan ockupationen 1967 har ambitionen varit att beslagta mark och utöka de illegala bosättningarna, framförallt i Östra Jerusalem. I stadsdelen Sheik jarrah vräks palestinska familjer med ett lokalt domstolsbeslut i ryggen som tillåter israeliska bosättare att göra anspråk på mark som tillhör palestinier. Det är ett brott mot internationell rätt. Det är bara att konstatera att fördrivningen måste upphöra och gränsdragningen från 1967 bör gälla. Respekt för internationell rätt måste praktiseras och Israel måste ställas inför rätta.

Demokratiarbete ger unga hopp

I SSU och Unga örnar jobbar vi aktivt med att utveckla demokratiarbetet i Palestina, främst via våra systerorganisationer. Vårt engagemang i regionen ger unga i vår ålder hopp. Hopp om att man en dag ska kunna leva fritt bortom förtryck och ockupation. Våra ambitioner är att ge våra kamrater de bästa verktygen för att stärka sitt demokratiska arbete i Palestina. Men att arbeta med ungdomsförbund vars medlemmar lever under ockupation är svårt. Det är inte alltid enkelt för våra kamrater att se ljuset i tunneln, i synnerhet inte nu. För oss som unga världsmedborgare gör det ont att se på när kamrater i samma ålder gång på gång möts av motstånd. Därför blir vårt arbete allt mer viktigt.

Erkännandet av Palestina är en förutsättning för tvåstatslösning

Tyvärr har omvärlden inte markerat tillräckligt mycket. Vi anser att fler borde gå enligt Sveriges fotspår och erkänna Palestina som en självständig stat. För det är endast då som maktrelationen mellan Israel och Palestina kan bli någorlunda jämlik, även om det bara är att konstatera att Israel har ett kolossalt försprång. Ett erkännande är också den fundamentala nödvändigheten för att garantera tvåstatslösningen.

Vi kan inte se på när det palestinska folket gång på gång nekas sina rättigheter. Vi vill inte se ytterligare en Al-Nakba. Därför är det vår plikt som medmänniskor att se till att det inte sker igen.

 

  • Tajma Sisic Ledamot i SSU:s förbundsstyrelse
  • Alma Karlsson ledamot i SSUs Palestinaprojekt
  • Christan Kaddik internationell ledare Unga Örnar
  • Ismail Quttine ledamot i SSUs Palestinaprojekt
  • Jeanette Derkaspar projektledare SSUs Palestinaprojekt
  • Shahin Khosravi kassör i SSUs Palestinaprojekt
  • Sahram Behrouz Ledamot i SSUs Palestinaprojekt

Vad tycker du?

Dela gärna artikeln om du håller med. Om du inte håller med, skicka in en replik.
Skriv en replik och skicka in den till oss.