Den socialdemokratiska opinionsportalen

Poliser pratar med invånare. Foto: Shutterstock.

Foto: Shutterstock.

Brottsbekämpning är inte machopolitik

Vi kan inte längre avfärda ett engagemang för att bekämpa gängen och få slut på skjutningarna som "machopolitik", skriver Emelie Linde och Johan Sjölander.

Otryggheten drabbar de mest utsatta

Människor dör av gängvåld. Ännu fler lever sina liv i rädsla. De som drabbas hårdast av denna grova brottslighet är människor i socialt utsatta och ekonomiskt svaga förorter. Våldet är inte bara en konsekvens av segregationen - den driver också på den. För faktum är att de som har råd att flytta därifrån drar så fort de får möjlighet, ofta just för att fly undan våldet och otryggheten.

Människors basala trygghet äventyras när våldet tar plats på öppen gata. På gatorna där vanligt folk bor. För en socialdemokrati som har sin bas i arbetarklassen borde detta alltså vara en självklar fråga att driva. Vi kan helt enkelt inte ha det så här, saker måste ändras. Ändå kan vi fortfarande se exempel på hur frågor om kriminalitet och brottsbekämpming avfärdas som "machopolitik" Länk till annan webbplats..

Bör inte slutsatsen bli att vi måste våga använda socialdemokratisk politik för att bekämpa brottsligheten?

Det stämmer att män bryr sig mer än kvinnor om gängvåldet, även om kvinnor också rankar brottslighet som en av de viktigaste frågorna. Men bör då slutsatsen verkligen bli att Socialdemokraterna ska satsa mindre på de här frågorna och börja bry sig om ”riktig socialdemokratisk politik”? Bör inte slutsatsen bli att vi måste våga använda socialdemokratisk politik för att bekämpa brottsligheten?

Mer än bara "machopolitik"

Visst finns det machoinslag i det sätt som vissa politiker pratar om de här frågorna. Det får man gärna kritisera. Vi tror inte heller att gängen trycks tillbaka och nyrekryteringen avstannar för att Ulf Kristersson (M) försöker se tuff ut på delningsbilder på internet. När nödvändigt förebyggande arbete avfärdas som "flum" - trots att varenda polis, socialsekreterare och lärare vet att det är precis det arbetet som behöver stärkas – visar det också hur många politiker försöker låta hårda utan att egentligen veta vad de pratar om.

Det finns samtidigt en väldigt stor skillnad mellan sådan fejktuff retorik och att avfärda hela brottsbekämpningsfrågan som "macho". Kriminaliteten berör också kvinnor i allra högsta grad. Det är män som slår kvinnor, det är lika många mammor som pappor som förlorar sina barn i gängvåldet och det är framförallt kvinnor som är rädda att gå hem ensamma på kvällen.

Ta frågan på allvar

Trygghet handlar om just detta. Att våga gå hem ensam från bussen, att våga vittna när man ser ett brott, att säga ifrån när folk beter sig illa på torget utan att behöva vara livrädd för konsekvenserna. Att som mamma inte behöva somna orolig för att din son ska bli skjuten, eller indragen i ett kriminellt gäng.

Att bekämpa kriminaliteten handlar om att öka jämlikhet, frihet, trygghet. Klassiska socialdemokratiska värderord. Som engagerar män och kvinnor lika mycket. Vi gör oss själva och framförallt våra väljare en enorm björntjänst om vi avfärdar det som "machopolitik".

  • Johan Sjölander Verksamhetschef för Tankesmedjan Tiden.
  • Emelie Linde Emelie Linde är ordförande för SSU 25+

Vad tycker du?

Dela gärna artikeln om du håller med. Om du inte håller med, skicka in en replik.
Skriv en replik och skicka in den till oss.