Den socialdemokratiska opinionsportalen

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Driv på för Britt-Marie pension

Danmarks Socialdemokrater gick till val på en Arne-pension för utslitna arbetare. Det är hög tid att SSU driver Sveriges Socialdemokrater åt samma håll, det skriver August Lundin, SSU-kongressombud från SSU Västernorrland.

”Jag ska inte jobba längre än till 70," säger gubben jag bär ställning med. Han är snart i pensionsåldern men hans kropp har bett om pension i tio års tid. Oftast står han nere på marken och lyfter 20 kg tungt ställningsmaterial tre meter rakt upp i luften. Det är åtminstone skonsammare för kroppen än att fånga stålplankorna och spirorna en våning upp. Han är inte den enda på firman som sliter ut sig. En gubbe grymtar så fort någon släppt material på backen, varje onödigt marklyft är en förbannelse för rygg och knän.

De som befinner sig i det läget väljer alltså mellan att slita ännu mer på en redan sliten kropp eller att riskera långtidsarbetslöshet med alla negativa följder det har på en person.

Min pappa lägger sig ofta ner på golvet hemma för att ryggen gör för ont. Innan semestern blev det alldeles för många kvälls- och helgpass för att den underbemannade firman skulle hinna med alla jobb. Ställningar började ställas innan det ens fanns ledigt material för det. Även om pensionsåldern hade stannat på 65 år hade pappa haft 14 år kvar i yrket. När jag frågar honom vad han kan göra när kroppen ger upp svarar han att det kanske går att köra post. De som befinner sig i det läget väljer alltså mellan att slita ännu mer på en redan sliten kropp eller att riskera långtidsarbetslöshet med alla negativa följder det har på en person.

Katalys "Klass i Sverige" visar tydligt hur ojämlik svensk pension är. Min pappa går ut i arbetslivet tidigare än mig som pluggar till lärare. Vi förväntas jobba till samma ålder. Samtidigt har han sämre lön, sämre pension och förväntas leva kortare än mig. Ovanpå det är risken mycket större att han sliter ut sin kropp. Då har vi jämfört med mig som blivande lärare, ojämlikheten blir ofantligt mycket värre när man jämför med den ekonomiska eliten. Vi lever i ett land där fullt arbetsdugliga toppadvokater och VD:ar kan sluta jobba vid 55 men där ställningsbyggare, brandmän och undersköterskor förväntas kunna slita flera år efter att kroppen sagt upp sig.

Det största motståndet som den här reformen stött på är i diverse högertidningar där ledarsidor oroar sig för att Moderaternas arbetslinje är hotad.

I Danmark kampanjade och vann Socialdemokraterna valet med sitt krav på en Arne-pension. På valaffischerna stod den pensionsfärdiga bryggeriarbetaren Arne som behöver ta smärtlindrande för att kroppen ska orka med jobbet. I Sverige har gensvaret varit hurrande. Flera vänstertidningar har hyllat de danska Socialdemokraternas förslag. Fackförbund som Byggnads och Kommunal har tagit strid för en liknande reform i Sverige, av Kommunal döpt till en Britt-Marie-pension. Ansvarig minister, Ardalan Shekarabi, har själv välkomnat reformen med öppna armar.

Nu har SSU:s förbundskongress möjligheten att ställa sig bakom just en sådan pensionsform. Den skulle göra stor skillnad på svensk arbetsmarknad där de som lever kortast och sliter hårdast kan få en värdig pension. Det största motståndet som den här reformen stött på är i diverse högertidningar där ledarsidor oroar sig för att Moderaternas arbetslinje är hotad. De har helt rätt, vi i arbetarrörelsen bör föra en politik som gör att alla som kan jobba ska jobba - inte en politik som säger att alla ska jobba, även om de inte kan. Med en reform som kan göra riktig skillnad för många arbetare som gett sitt allt och mer därtill kan SSU vara enande och pådrivande när vänstern nu har ett valår för dörren.

  • August Lundin SSU-Kongressombud, SSU Västernorrland

Vad tycker du?

Dela gärna artikeln om du håller med. Om du inte håller med, skicka in en replik.
Skriv en replik och skicka in den till oss.