Den socialdemokratiska opinionsportalen

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Olaf Scholz är mycket mer än en Merkel-kopia

För ett halvår sedan såg det ut som att tysk socialdemokrati sjöng på sista versen. Några omtumlande månader förändrade allt, och nu går SPD förhoppningsvis mot valseger på söndag. Trots stora skillnader mellan Sverige och Tyskland så kan vi inspireras av Olaf Scholz, och SPD:s, konsekventa saklighet, det skriver Axel Melbin, medlem i SSU Örnsköldsvik.

”Respekt för dig. Kompetens för Tyskland.” Med stora röda valaffischer på finansministern Olaf Scholz drar SPD fram i valrörelsen drivet av ordentlig ”Rückenwind” sedan drygt fyra veckor tillbaka. Partiinternt groll är lagt åt sidan. I debatterna sopar Scholz banan med sina konkurrenter Annalena Baerbock från De Gröna och Armin Laschet från CDU. Gråsossen från Hamburg är avsevärt populärare är sitt sargade parti och åtnjuter högst förtroende av alla tyska politiker efter Angela Merkel. Många bedömare vill just förklara framgången med att Scholz framtoning påminner om Merkel. Han gör inga stora gester och talar hellre om SPD:s egna förslag än att kritisera motståndarna. Allt framfört med en osvikligt saklig ton som övertygar i breda lager.

Men för bara några månader sedan var läget helt annorlunda. Efter nederlaget i valet 2017 motsatte sig SPD inledningsvis en nyupplaga av den stora koalitionen med CDU/CSU. När förhandlingarna om andra koalitioner gick i stöpet valde man till slut ändå att gå med på en ny koalition. Den följande tiden i regering blev krävande. De som därefter hoppades på att SPD:s två nya, mer vänsterbetonade partiledare skulle vända trenden blev besvikna. I stället fick SPD se sig omsprunget av det tyska miljöpartiet, De Gröna, som övertog rollen som största progressiva parti. Trots att SPD uträttat ett föredömligt arbete i Merkels stora koalition var den efterlämnade känslan att partiet gått vilse och någonstans förlorat sitt syfte.

Ett olägligt skratt framför rullande kameror vid en presskonferens där förbundspresidenten uttalade sina kondoleanser för de avlidnas familjer i översvämningskatastrofen blev fadäsen som slutgiltigen kostade Laschet allt kvarvarande förtroende.

Förklaringen till att väljarna så oförutsägbart återfått förtroendet för SPD kan synas löjligt enkel. Den gröna framgångsvågen var illa underbyggd, vilket blev tydligt när kanslerkandidaten Annalena Baerbock avslöjades ha förskönat sitt CV och plagierat sin bok. Framför allt har Olaf Scholz dock gynnats av CDU:s tveksamma val av Nordrhein-Westfalens ministerpresident Armin Laschet till kanslerkandidat. Den senare har trampat i klaveret på nästan daglig basis under valrörelsen. Ett olägligt skratt framför rullande kameror vid en presskonferens där förbundspresidenten uttalade sina kondoleanser för de avlidnas familjer i översvämningskatastrofen blev fadäsen som slutgiltigen kostade Laschet allt kvarvarande förtroende. Unionspartierna CDU och CSU sjönk som en sten i opinionsmätningarna. Efter de andras misslyckande var manegen krattad för SPD:s återkomst.

Den plötsliga framgångssagan leder osökt till frågan om svensk socialdemokrati möjligen har något att lära av SPD. Om man anser att Olaf Scholz endast blir vald som ett resultat av de andra kandidaternas olämlighet är svaret nej. Olaf Scholz är dock mycket mer än en Merkel-kopia. Bakom den snarlika framtoningen framträder en stor ideologisk skillnad mellan Merkels utslätande status quo-politik och Scholz uppriktiga insatser för det SPD kallar ”ett respektfullt samhälle”. Han har en konkret plan för fler bostäder, bättre villkor på arbetsmarknaden och rättvis klimatomställning. Det är klassisk, noga övervägd socialdemokratisk reformpolitik som gynnar vanligt folk. Men det låter sig endast genomföras av sakliga, kompetenta företrädare som inger förtroende hos väljarna.

För att samla stöd för vår politik kommer det även av oss krävas övertygande och kompetenta svar.

Svensk socialdemokrati har en viktig tid framför sig med att staka ut riktningen inför kommande val. För att samla stöd för vår politik kommer det även av oss krävas övertygande och kompetenta svar. Sverige skiljer sig på många avgörande punkter från Tyskland, och en framgång i det ena landet kan svårligen appliceras likt en schablon på det andra. Uppriktighet, klarhet och respekt är dock inte nationsbundna ledord. Olaf Scholz går mot seger just därför att människor är övertygade om att han inte bara har de bästa svaren på Tysklands utmaningar utan också den rätta kompetensen för att ta sig an dem. Låt oss inspireras och följa samma exempel i valet 2022.

  • Axel Melbin Medlem i SSU Örnsköldsvik

Vad tycker du?

Dela gärna artikeln om du håller med. Om du inte håller med, skicka in en replik.
Skriv en replik och skicka in den till oss.