Den socialdemokratiska opinionsportalen

Foto: Alexkich, Shutterstock

Foto: Alexkich, Shutterstock

En tid för internationalism

Stormakter är inga genuina representanter för sitt folk. De representerar världseliten. Om vi på riktigt tror på internationell solidaritet måste vi avsluta charaden och erkänna detta, det krävs för fred och rättvisa, skriver Chadi Toprak, Kassör för SSU Värmland.

Vi står inför mörka tider. Rysslands vedervärdiga människorättsbrott mot Ukraina kommer inte ta några dagar, veckor eller månader. Det som sker just nu kommer vara med oss till en punkt där det känns som vardag. Vare sig det är i form av invasion eller en installation av tyranni som statsmakt återstår att se. Om vi har lärt oss något från historien så är det att historien är ämnad till att upprepas. Tyrannin och reduceringen av demokrati kommer alltid ha sin plats. Men glöm då inte att progressiva tider och jämlikheten är därmed oundviklig. Vi är odödliga.

Tro på freden

Jag har personligen alltid haft en stark tro på att fred aldrig kan finnas någonstans på jorden så länge som minst ett krig kvarstår. Och jag har alltid haft en tro om att fred kan enbart skapas genom att nedmontera alla de strukturer och system som separerar och motsätter människor. Här är det viktigt att fråga sig varför ‘fred’ är så viktigt. Självklart människoliv. Men det intressanta är den relation som människan skapar med sin samtid och hur hon tolkar den. Fred är inte bara ett fysiskt tillstånd. Det är en realisering av den mentala representationen av människans drifter gentemot en enad mänsklighet. För det vilar en determinism över freden. Om så fred, då även sociala reformer. En expandering av mänsklig frihet och frigörelse.

På den internationella scenen så krävs det mer nyans i debatten. För om något så kommer denna simpla historieskrivning gör oss ämnade att återigen hamna i samma mörka period som nu. Ett väldigt vanligt uttryck idag är hur “Åkesson inte kan välja mellan Biden och Putin”. Sannerligen är alla de som inte “väljer” Biden på sidan av ondska. Putin har under bara några dagar blivit den samlade mängden rädslor, myntad som ondska förverkligad. Men när vi målar upp världen som en saga mellan gott mot ont så blir vår verklighet väldigt simpel. För frågan jag vill ställa är, varför välja?

Brott mot mänskligheten

Vi är alla överens om att Rysslands invasion av Ukraina är ett brott mot mänskligheten. Ryssland har en oändlig lista på människorättsbrott mot flera länder och grupper. Men varför tror vi inte samma gäller oss i Väst? USA och Biden kan knappast anses ha någon form av ‘moral high ground”. Joe Biden var själv en stark förespråkare av Irak-kriget 2003. För den som inte minns, ett krig utfört minst lika olagligt som invasionen av Ukraina. Den enda skillnaden är att ena landet styrdes av en tyrannisk regim, den andra en folkvald demokrati. Dock är demokratiaspekten inte alls relevant i denna kontext. USAs invasion mot Irak genomfördes helt utan motstånd och var ett krig för, om något, kapital. Ingen kunde stoppa dem från att tortera Länk till annan webbplats. och klusterbomba oskyldiga civila Länk till annan webbplats.. Den amerikanska globalismen har aldrig haft folkintresset i åtanke. Ett exempel är USAs ledning av den massiva koalliationsarmen riktad mot att stoppa Saddam Husseins invasion av Kuwait år 1990. På ytan, en nödvändig insats. När pro-demokratirörelser i Kuwait i efterdyningarna av Iraks aggression stod inför statligt förtryck och våld, så visade USA dessa demokrater sin kalla hand.

Om en frågar sig varför det finns så många monarkier och diktaturer inom just mellanöstern så är inte det för att människor i regionen har någon slags attraktion till autokrati. En snabb koll över historien visar trots allt att alla dess tyranner har lyckats överta samhällshierarkin inte bara genom erövring, utan också med utländsk finansiering (franskt, brittiskt och amerikanskt).

Avsluta charaden

Detta är inget försök till “what-about-ism”. Poängen är den att vi inte kan betrakta stormakter som genuina representanter av ett folk. De är enbart representanter för en världselit vars sinnessjuka krig bekostas på oskyldigt folk. Och därför är alliansfriheten bland det viktigaste internationella hantverket vi har. Varken Biden eller Putin förtjänar en “good honest guy”-stämpel. Om vi på riktigt tror på solidaritet, då får vi aldrig vara selektiva. Bemöt orättvisa för vad det är oavsett vem det är som är skyldig. Att vara på papper en demokrati är inget frikort för brott mot mänskligheten.

Stormakter fungerar inte som vanliga stater. De är ett bevis på att ‘internationell lag’ inte är en fråga om rättvisa, utan istället makt. Putin och andra stora eliter kommer aldrig stå till svars för sina brott. Rättvisan dog för länge sedan. Som socialdemokrater har vi således ett ansvar till att inte försöka säkra våra intressen genom att välja rätt lag. Vi måste avsluta hela charaden. Om inte för den Globala Södern, åtminstone för ukrainska folket.

  • Chadi Toprak Kassör, SSU Värmland

Vad tycker du?

Dela gärna artikeln om du håller med. Om du inte håller med, skicka in en replik.
Skriv en replik och skicka in den till oss.