Den socialdemokratiska opinionsportalen

Bild: Sunshine Seeds, Shutterstock

Bild: Sunshine Seeds, Shutterstock

Medlemskap i NATO gör Sverige säkrare

Det finns ingen ideologisk motsättning för socialdemokratin att vara för NATO, och neutralitet är ett koncept från det förflutna. Sverige bör därför genast ansöka om medlemskap, det skriver Loke Wasling, medlem i SSU Sjuhärad.

Rysslands aggression mot Ukraina betyder att kriget är närmare än vi tror. När en galning styr en sådan krigsmakt så behöver vi något motstånd mer än bara diplomati. Vi i Sverige kan inte vara säkra på att vi blir skyddade om Ryssland väljer att anfalla. För att ge oss den garantin vi behöver, är ett medlemskap i NATO nödvändigt och det måste ske genast!

Misslyckad neutralitet

Oftast hör man motståndare till NATO hävda att den svenska neutraliteten är en anledning till att vi inte ska gå med i NATO. Men den svenska neutraliteten är ett förflutet koncept. Den existerar inte längre och har inte gjort sedan vi gick med i EU. Under kriget i Ukraina har vi skickat vapen, pengar och annan kringutrustning till det stridande landet. Vi har anslutit oss till övriga världens sanktioner mot Ryssland. Vi har gemensamma militärövningar med NATO. Detta är självklart bra och regeringens agerande under krisen har varit utmärkt. Allt detta visar på varför Ryssland har beskrivit oss som ett “fientligt” land. Vår neutralitet är inget mer än ett politiskt spel som både allierade och fiender ser igenom.

En galen diktator styr ett land i vår närhet.

Men inte nog med att vår neutralitet är falsk, så är neutralitet som koncept ett historiskt misslyckande. Det är bara att fråga våra grannländer Norge och Danmark. Dessa länder gjorde inget för att provocera Tyskland under andra världskriget, men länderna låg på en plats som gav en strategisk fördel för Tyskland. Därför blev våra grannländer invaderade under andra världskriget neutraliteten till trots. Idag är läget liknande. En galen diktator styr ett land i vår närhet. Han har inte några andra tankar än hur han ska stärka sin egen makt. Detta gör oss osäkra. Om kriget med Ukraina eskalerar kan vi i Sverige bli ett mål för den ryska militären, vi blir ett strategiskt mål där vår så kallade neutralitet inte spelar någon som helst roll.

Ingen felfri orgnisation

NATO är ingen felfri organisation. Den styrs av USA vilket både är en nackdel och fördel. Nackdelen är ju självklart de flertal krigsbrott som utförts under framförallt 1900-talet. Detta är något som man absolut måste ha i åtanke och som man inte ska ta lätt på. Att gå med i NATO kommer minska vår möjlighet att kritisera USA. Däremot är det värt att påpeka att många hårt kritiserade NATO invasioner inte är något som har med NATO att göra. Invasionen av Irak under 2003 var en aktion som vi kritiserar starkt och vi måste göra allt i vår makt för att inte något liknande ska ske igen. Men många NATO länder nekade att delta under operationen. Exempelvis Tyskland sa nej till deltagande. Många sossar är oroliga för att ett NATO medlemskap kommer innebära att vi måste delta i ett offensivt krig, men detta stämmer inte av just den anledningen att NATO är en försvarsallians. Vi måste försvara alla medlemsländer men vi kommer inte behöva vara med i anfallskrig om vi inte vill. Slutligen har NATO:s Artikel 5 endast använts en gång och det var den 11 september 2001.

NATO har även varit delaktiga i flera FN sanktionerade krig. Dessa har varit hårt kritiserade av svenska socialdemokrater. Bland annat kriget i Libyen var en av konflikterna som många inom vårt parti har sett negativt på. Men denna NATO ledda styrka hade militärt stöd av det svenska flygvapnet. Vi kan inte kritisera NATO när vi själva deltagit, och när dessa inte ens har varit en NATO insats utan en FN insats så har vi än mindre grund att kritisera NATO som organisation

Ingen ideologisk motsättning

Det sista argumentet som denna text kommer att presentera är det ideologiska. Socialdemokratin som ideologi motsätter sig inte NATO. Jens Stoltenberg, den nuvarande generalsekreteraren för NATO, var tidigare norsk statsminister och socialdemokratisk partiledare. Totalt har fem generalsekreterare tillhört ett socialdemokratiskt eller demokratiskt socialistiska partier. Att vi i Sverige har bestämt oss för att vara neutrala är speciellt, men det är inte ett strikt ideologiskt beslut. Finlands neutralitet bygger inte heller på ideologiska skäl, i deras fall handlar det om freden som skrevs efter andra världskriget. Att delta i en försvarsallians är därför inte något som vi socialdemokrater i Sverige blint kan förkasta som dumheter, utan något som nästintill varenda socialdemokratiska parti utanför vårt land har insett som viktigt. Jag ser likt dem NATO som en nödvändighet för att förhindra krig i vårt land.

  • Loke Wasling Medlem i SSU Sjuhärad

Vad tycker du?

Dela gärna artikeln om du håller med. Om du inte håller med, skicka in en replik.
Skriv en replik och skicka in den till oss.