Den socialdemokratiska opinionsportalen

Bild: Tomas Ragina, Shutterstock

Bild: Tomas Ragina, Shutterstock

Ukraina använder inte vapen för att döda – utan för att försvara sig

Vänsterpartiets motstånd i Riksdagen mot svensk vapenexport var, och är, oförståeligt. Det är positivt att Sverige hjälper Ukraina försvara sig mot ett ryskt anfall, det skriver Nilly Taeb, Vice Ordförande för SSU Frihet.

Vänsterpartiet var det enda partiet som röstade emot att skicka vapen till krigsdrabbade Ukraina. Sverige exporterar vapen till andra länder som inte behöver skydda sig från hemska diktatorer. Varför tycker inte Vänstern att vi ska ge vapen till de som faktiskt behöver det?

Krävs handling

Sverige är en av världens största vapenexportörer. Sverige exporterar vapen till bland annat Förenade Arabemiraten och USA. Men allra mest vapen exporterar Sverige till Pakistan. Enligt statistik från Statista exporterade Sverige under år 2020 vapen för nästan åtta hundra miljoner kronor till Pakistan. Var tror ni vapnen som vi skickar till Pakistan hamnar? Nämligen i talibanernas händer. Det är ingen nyhet att Pakistan blivit terroristernas fristad. Om vi ändå indirekt säljer vapen till terrorister, kan vi väl lika gärna låta vapnen gå till de som behöver skydda sig från diktatorer.

Vapenstöd till Ukraina är ett sätt att visa för omvärlden att Sverige inte kommer acceptera ledare som tror att de har rätt till att invadera ett annat land. Vi måste fördöma Rysslands beteende även genom våra handlingar, för tyvärr räcker inte ord för att förändra världen.

Vänsterpartiet har en tendens att hellre vilja vara ideologiskt konsekventa än att se världen som den är och agera utifrån situationen.

Jag förstår inte Vänsterpartiets resonemang kring vapenexport till Ukraina. Argumentet är att vapenexport endast kommer leda till mer dödande. Å ena sidan stämmer detta då vapen är till för att döda och skada. Å andra sidan kan man inte måla upp Sverige som ett oskyldigt land, just på grund av vapenexportens historia.

Jag vill även understryka att om Ryssland lägger ner sina vapen, så slutar kriget. Men om Ukraina lägger ner sina vapen, slutar Ukraina existera och det Ukrainska folket hotas att sluta existera. Ukraina använder inte vapen för att attackera, utan för att försvara sig. Detta är varför jag är socialdemokrat och inte vänsterpartist. Vänsterpartiet har en tendens att hellre vilja vara ideologiskt konsekventa än att se världen som den är och agera utifrån situationen.

Avslutningsvis måste Vänsterpartiet komma ihåg att Ukraina är ett land som försöker skydda sig från en diktatur. Ukraina är ett land i nöd. De vill inte bli dockor i Rysslands teater om att återskapa Ryska Imperiet. De vill vara Ukraina och bara Ukraina. Det ska inte vara mycket begärt att inte tvingas lägga sig under en stormakt. Året är 2022, inte 1917.

  • Nilly Taeb Vice Ordförande, SSU Frihet

Vad tycker du?

Dela gärna artikeln om du håller med. Om du inte håller med, skicka in en replik.
Skriv en replik och skicka in den till oss.