Den socialdemokratiska opinionsportalen

Foto: Emma Fastesson Lindgren

Foto: Emma Fastesson Lindgren

SLAVA UKRAINI

Det är fantastiskt att se all solidaritet med Ukraina, men mer måste göras, det skriver Emma Fastesson Lindgren, Förbundsordförande, S-Studenter.

Mördandet i Ukraina fortsätter och än ser vi inget stopp på den ryska invasionen. Män, kvinnor och barn offras för en despots önskan till mer makt. Det är skamligt och bör avbrytas omedelbart.

Som ensam individ kan det kännas svårt att göra skillnad, men tillsammans är vi desto starkare. Tillsammans visar vi vårt stöd till det ukrainska folket och bidrar till ett enat motstånd mot Putin.

Vi ser också hur mängder av oss svenskar skänker pengar för se till så att befolkningen får förnödenheter på plats.

Över hela landet anordnas mängder med demonstrationer. Det är fantastiskt att se denna uppslutning och speciellt stolt är jag över s-studentklubbarna över hela landet som medverkar och arrangerar egna events för Ukrainas sak. Både tillsammans med andra organisationer i arbetarrörelsen och andra studentförbund.

Vi ser också hur mängder av oss svenskar skänker pengar för se till så att befolkningen får förnödenheter på plats. Ett exempel är att melodifestivalen under en sändning samlade in över 2,2 miljoner.

Krävs mer

Samtidigt har riksdag och regeringen arbetat fort för att skicka ner utrustning till civilbefolkningen och motståndskrafterna. Eu har infört hårda sanktioner och många internationella företag stänger sina verksamheter i Ryssland. Det är bra, men uppenbarligen krävs mer, kriget fortsätter ju än. Det behövs mer och hårdare sanktioner mot Putin, oligarkerna och Ryssland.

Det är också viktigt att komma ihåg att de ryssar som bor och verkar här i Sverige är en del av vårt samhälle. Självklart finns det risk för ryska spioner i landet. Men det rättfärdigar inte hot, hat eller diskriminering av de svenskar som har ryskt påbrå. Regimen representerar inte det ryska folket, och det ryska folket är inte våra fiender. Vi är bättre än så.

Här hemma i Sverige ska vi fortsätta att demonstrera, fortsätta att visa vår avsky mot Putins agerande samtidigt som vi skickar ner det stöd som behövs till folket och motståndet i Ukraina. Här hemma ska vi välkomna och ta hand om de flyktingar som söker sig hit.

Tillsammans stöttar vi Ukrainas folk, tillsammans står vi upp mot Putin, tillsammans gör vi skillnad. Slava Ukraina.

  • Emma Fastesson Lindgren Förbundsordförande, S-studenter

Vad tycker du?

Dela gärna artikeln om du håller med. Om du inte håller med, skicka in en replik.
Skriv en replik och skicka in den till oss.