Den socialdemokratiska opinionsportalen

Foto: Pav-Pro Photography Ltd, Shutterstock

Foto: Pav-Pro Photography Ltd, Shutterstock

Svenska staten står på fel sida av historien

Återigen kör staten över samerna. Gruvan i Kallak är en förlustaffär för samhället. Traditioner, naturen, och ekosystemet kommer aldrig bli sig likt, det skriver Elin Nejne, Vice Ordförande- och Karl Svensson, Kassör för SSU Västerbotten.

Många av oss undrar nog vad som egentligen försiggick i Stockholms finrum strax innan presskonferensen om gruvan i Kallak i tisdags. Hur kan ett brittisk gruvbolags kortsiktiga vinst värderas högre än mänskliga rättigheter?

Under några minuter var det som att en hel värld stod still. I renskogen, stödutfodrandes som en följd av klimatförändringarna under många år. I staden på kontorsarbetet, eller kanske i förarsätet på skotern. Kanske fick många höra historien upprepas genom ett par radiohörselkåpor eller via fikarummets TV. Återigen kör staten över samerna, i samma anda som sedan 1300-talet.

Marken kommer inte kunna återställas till sitt ursprungliga skick efter stark påfrestande av gruvverksamheten.

Renar är ett vilt djur som ska ströva fritt, något de har gjort i tusentals år. Av den anledningen blir det särskilt inskränkande och i princip ett köp av samtycke om gruvföretaget åtar sig att bekosta transportmedel för att forsla renar. De ska inte transporteras med lastbilar, de ska få vandra och leva ett naturligt liv, inte behöva anpassa sig efter företags vinstjakt. Det är förjävligt att göra så långtgående inskränkningar i djurens levnadssätt och detta får inte accepteras.

Påverkar hela ekosystemet

Vidare påverkar inte denna gruva bara samer utan det påverkar även hela ekosystemet. Vatten runtomkring kommer förorenas av tungmetaller. Marken kommer inte kunna återställas till sitt ursprungliga skick efter stark påfrestande av gruvverksamheten. Djur som lever i närheten kommer skrämmas bort av bullret. Norrland är känt för sitt rika djurliv och sin vackra natur men i takt med allt större klimatförändringar är växt- och djurriket hotat. Vi behöver inte fler bidragande faktorer till att försämra läget ännu mer.

Därtill är denna gruva en kortsiktig verksamhet och förväntas kunna nyttjas under knappa 14 års tid. Gruvan säljs in som framtiden för Jokkmokks arbetstillfällen, men att förstöra miljön för vinstmaximering under en kort tid kommer orsaka långt större skador än vad vinsten av att ha gruvan någonsin skulle kunna vara. Det här är en förlustaffär rakt igenom för alla inblandade - alla utom kapitalet.

  • Elin Nejne Vice Ordförande, SSU Västerbotten
  • Karl Svensson Kassör, SSU Västerbotten

Vad tycker du?

Dela gärna artikeln om du håller med. Om du inte håller med, skicka in en replik.
Skriv en replik och skicka in den till oss.