Den socialdemokratiska opinionsportalen

Foto: Susie Hedberg, Shutterstock, Författare: Jonas Nilsson

Foto: Susie Hedberg, Shutterstock, Författare: Jonas Nilsson

Jag vet personligen att ett högerstyre är arbetarfientligt

Som ung grabb var jag med om en arbetsplatsolycka. Högerregeringen, och kapitalet, vägrade hjälpa mig. Fackförbundet blev min räddning, och jag insåg vikten av socialdemokratisk politik. Det skriver Jonas Nilsson, Socialdemokrat i Trollhättan.

Om några få månader är det val. En gång i tiden brydde jag mig knappt om politik, men jag fick lära mig den hårda vägen varför det spelar roll.

Som ung grabb började jag på byggymnasiet i Trollhättan 2004. Gymnasiet gick bra, i ca två år och 8 månader. Tills olyckan hände den 25:e maj, 2007. Min sista praktikperiod var på nyproduktionsområdet ”Kirten” i Trollhättan. En 14 ton tung teleskopgaffeltruck fällde inte ut stödbenen på maskinen, och jag klämdes mellan ”gaffeln” och en ställning.

Kroppen krossades av, från långfinger, pekfingertopp och ben. Polisen kom snabbt, och ambulansen efter 7 minuter. Men läget var kritiskt. Blodet pulserade ut från handen, och det gjorde ont, jävligt ont!

Snabbt konstaterades att helikopter tillkallades för vidare färd mot Sahlgrenska och operationer. När jag vaknade upp efter narkosen så kände jag knappt igen min hand. Den såg ut som något hämtat ur en skräckfilm med småspik från långfingret och en väldigt massa stygn i det koagulerade blodet.

Trots smärtan, och flera operationer så repade jag mig hyfsat fort. Det blev såpass bra att jag efter långa sjukskrivningsperioder faktiskt till slut klarade av att jobba som snickare.

Den här historien borde tagit slut där.

Kapitalet mot mig

Men landstäckande företaget PEAB vägrade att ta på sig ansvaret för olyckan, istället för att hjälpa. Det var kapitalet mot Jonas Nilsson, då 19 år.

Men tur att den här killen var med i facket! Svenska byggnadsarbetareförbundet (Byggnads) tog strid för mig, och löste mycket. Jag fick pengar för skadan, pengar som tyvärr inte kan laga en kropp - men jag fick även med mig något som jag annars kanske inte fått, lärdom om den svenska modellen.

En modell där fackförbund och arbetsgivareorganisationer argumenterar, diskuterar och tar strid emot varandra. Där tonåringar som råkat ut för en hemsk olycka inte står själva mot sina arbetsgivare.

Moderat regering

Under moderatledaren Reinfeldts tid vid makten kom beskedet att jag blev utförsäkrad och skulle lämna plats för någon annan eftersom jag var ”frisk”. Att mitt ben precis opererats och att jag gick på morfinpreparat var det ingen som tog hänsyn till.

Jag hade förbrukat mina sjukdagar och tvingades arbeta ändå. Om en sjuk människa blivit frisk borde väl ändå en legitimerad läkare avgöra det? Så var det inte under det senaste borgerliga styret. Jag gick från operation till 100% i arbete.

Därför kommer jag rösta på Socialdemokraterna i september, för jag vet vad alternativet är.

Gick det bra? I helvete heller! Att arbeta tungt fysiskt med morfin i kroppen är livsfarligt! Dock klarade jag mig undan ytterligare olyckor eller skador, mycket tack vare stöttning från mina kollegor.

Jag står in i döden för alla människors lika värde och rättigheter. Därför kommer jag rösta på Socialdemokraterna i september, för jag vet vad alternativet är.

  • Jonas Nilsson Socialdemokrat i Trollhättan

Vad tycker du?

Dela gärna artikeln om du håller med. Om du inte håller med, skicka in en replik.
Skriv en replik och skicka in den till oss.