Den socialdemokratiska opinionsportalen

Bild: Shutterstock

Bild: Shutterstock

Ulf Kristersson är feg

Det är inte oppositionen som är svag. Det är Moderaterna, dess ledning, och framförallt Ulf Kristersson, det skriver Johan Sjölander, verksamhetschef för Tankesmedjan Tiden.

Jag tänkte först skriva att Sverige just nu har sin förmodligen svagaste opposition någonsin. Insåg att det är fel. Det är inte oppositionen som är svag, det är Moderaterna.

SD är som de är. Jag tycker hjärtligt illa om vad de står för, men det går inte att komma ifrån att de i grunden driver sitt program framgångsrikt. L och KD är småpartier som kämpar för att bli lite större småpartier. KD gör det väl dessutom hyfsat effektivt, L lite mer trevande och med en sämre utgångspunkt. Och jag kan ha många synpunkter på hur de driver politik och vad de tycker. Men det är inget av dessa partier som egentligen är oppositionens svagaste länk.

Det är Moderaterna.

Och det är framförallt Moderaternas ledning.

Moderatledaren är feg

Det finns ingen annan rimlig förklaring till att Ulf Kristersson följer efter SD i den här bisarra misstroende-valsen än ren och skär feghet. Han är rädd. Rädd för den interna kritiken om att han är för mjuk, för försiktig, inte tillräcklig hård i sin kritik av s-regeringen. Rädd för vad twitter ska säga.

Jag har full förståelse för att oppositionen inte gillar regeringens kriminalpolitik. De har fel, visst. Men det är en av grunderna i demokratin. De vill ha en annan politik. Dessutom är det nu så fiffigt att vi om bara några månader har chansen att låta folket avgöra hur det ska bli. Vilken politik som ska gälla. När vi går till val i september.

Politiskt spel

Att göra detta till en fråga om Morgan Johanssons person är trams. Vilken annan socialdemokratisk justitieminister skulle Moderaterna, SD och deras kompanjoner tycka vore ok? Känner de förtroende för alla andra socialdemokratiska ministrar? Nej. Misstroendevotumet är en del av ett billigt politiskt spel. Det riskerar en regeringskris mitt i ett av de kanske allvarligaste politiska lägen vi haft sedan andra världskriget. Det devalverar politiken till barnkammarnivå.

Och jag är någonstans helt säker på att Ulf Kristersson förstår det. Han vill nog på riktigt att politik ska vara något annat, större, än så här. När han började prata om vuxna i rummet så var det en ärlig ambition.

Men han orkar inte stå emot. Vågar inte utmana sina egna. Slå näven i bordet och stå för något. Det är faktiskt rätt sorgligt att se.

  • Johan Sjölander Verksamhetschef för Tankesmedjan Tiden.

Vad tycker du?

Dela gärna artikeln om du håller med. Om du inte håller med, skicka in en replik.
Skriv en replik och skicka in den till oss.