Den socialdemokratiska opinionsportalen

Foto: Michael Erhardsson, Shutterstock och Emil Nordfjell

Foto: Michael Erhardsson, Shutterstock och Emil Nordfjell

Skäms du fortfarande inte, Richard?

Jag är övertygad om att många av mina vänner från gymnasietiden i Karlskrona minns läraren Richard. Vad många inte vet är att hans hat var droppen som gjorde att jag blev medlem i SSU, skriver Tajma Sisic, ledamot i SSU:s förbundsstyrelse.

Jag minns en lärare från min gymnasietid, Richard. Han undervisade inte min klass i något ämne, som tur var, men flera av mina vänner hade lektioner med honom. Läraren var en man fylld av hat. ”Islams profet var pedofil och våldtäktsman” och ”Hur kan man tillhöra en sån religion?” är exempel på saker han kastade ur sig. Richard såg inga problem med att uttrycka sin avsmak för islam. Framför oss elever.

Mitt 16-åriga jag svarade honom: ”Jag är 16, och du en vuxen människa, ändå har jag mer respekt än dig, skäms du inte?”. Det var uppenbart att han inte gjorde det. Skämdes. Jag kunde inte för allt i världen förstå att han avskydde islam och invandrare. Vad var det för fel på mig och min familj?

Jag är övertygad om att många av mina vänner från gymnasietiden i Karlskrona minns läraren Richard. Vad många inte vet är att hans hat var droppen för mig. Hans hat gjorde på riktigt att jag engagerade mig partipolitiskt, och blev medlem i SSU.

Det är något riktigt märkligt med att läsa i tidningen att samma man som stod och skrek på min skola om hur avskyvärd islam är, nu, 12 år senare, ska bli ordförande för justitieutskottet. Läraren från min gamla skola är Richard Jomshof.

Någonstans under Sverigedemokraternas kamp för svenskheten förlorades något av det allra finaste Sverige har: respekten för våra medmänniskor och deras frihet. Så klart får man kritisera religioner. Men i Sveriges grundlag står det att ”Var och en är gentemot det allmänna tillförsäkrad frihet att ensam eller tillsammans med andra utöva sin religion”, och det är en skam för Sverige att en man som inte har en gnutta respekt för vår grundlag ska få styra över justitieutskottet.

Jag vägrar tro att de drygt femtio procenten av Sveriges befolkning som röstade på SD och deras stödpartier var fullt medvetna om vilken sorts personer och politik det var de släppte fram. Men högerns smutskastning mot S, och rentvättning av SD resulterade i att de lyckades komma till makten genom att lura befolkningen.

Som den danska socialdemokraten Poul Nyrup Rasmussen en gång i tiden sa om Danmarks motsvarighet till SD, Dansk Folkeparti: ”Rumsrena, det blir ni aldrig”.

Det starkaste vaccinet mot högerextremism och populism är radikal socialdemokratisk politik. Richard Jomshofs hat fick mig att gå med i SSU, nu är det dags att fler gör som jag gjorde för 12 år sedan. Vårt gemensamma Sverige är under hot – organisera er.

Tajma Sisic, ledamot i SSU:s förbundsstyrelse

  • Tajma Sisic Ledamot i SSU:s förbundsstyrelse

Vad tycker du?

Dela gärna artikeln om du håller med. Om du inte håller med, skicka in en replik.
Skriv en replik och skicka in den till oss.