Den socialdemokratiska opinionsportalen

Foto: Evgeniia Ozerkina, Shutterstock

Foto: Evgeniia Ozerkina, Shutterstock

Allhelgonaafton har blivit halloween, och det är läskigt

Det finns ett politiskt läger som försökt övertyga sig själva och andra om att Sverige saknar en kultur. Nu får amerikansk kultur och konsumism allt större fotfäste, och det är ett hot mot svensk kultur, skriver Adnan Sipovic, vice ordförande för SSU Västmanland.

Nu är allhelgonaafton på intåg. Eller, som många yngre säger, halloween. Det fick mig att tänka på ett Dani M-citat:

“Vad är det med alla rassar?/Som säger att den svenska kulturen har dött ut Och skyller på oss blattar/Vad är det alla snackar?/Vad fan är det ni säger?/Vad är det ni inte fattar?/Svensk kultur har blivit kapad/Men den har ersatts utav den amerikanska”

Naturligtvis är var och en fri att välja hur eller vad de vill fira, men jag ser flera problem med amerikaniseringen av traditioner och högtider i Sverige. Inte minst går den hand i hand med kommersialisering.

Det finns ett politiskt läger som försökt övertyga sig själva och andra om att Sverige saknar en kultur. Kan det vara så att övertygelsen om att Sverige som nation saknar en kultur var det som skapade en grogrund för att ge amerikansk kultur allt större fotfäste?

Välfärdssamhället och dess individualisering har gjort traditionella värden såsom kärnfamiljen mindre betydelsefulla för överlevnad. Avsaknaden av kollektiv samhörighet har gjort oss förvirrade. Förvirringen har lett till en större reaktionär rörelse med målet att stoppa den här utvecklingen. Känslan är fullt förståelig, men tyvärr har många dragit fel slutsats.

Precis som citatet i min inledning nämner har invandrarna fått skulden för hotet mot det svenska. Jag vill istället påstå att det är den kapitalistiska amerikaniseringen och kommersialiseringen som hotar det svenska.

Amerikansk kultur innebär inte nödvändigtvis kommersialisering eller kapitalism. Amerikansk kultur i sig är inte ett hot. Men sättet den har kommit till uttryck i Sverige, framförallt via media, har gjort den till ett kapitalistiskt verktyg för att få oss att konsumera mera.

Med det sagt önskar jag er en tidig trevlig allhelgona och slår ett slag för Fonus Länk till annan webbplats. som tänder ett ljus för de gravar som inte har några anhöriga för att tända ljus åt dem.

Adnan Sipovic, vice ordförande för SSU Västmanland

  • Adnan Sipovic Vice ordförande för SSU Västmanland

Vad tycker du?

Dela gärna artikeln om du håller med. Om du inte håller med, skicka in en replik.
Skriv en replik och skicka in den till oss.