Den socialdemokratiska opinionsportalen

Foto: Socialdemokraterna

Foto: Socialdemokraterna

Högern har svikit Sveriges unga med tomma löften

Högern har svikit Sveriges unga genom att lova saker de inte kan hålla. Det är ett svek mot Sveriges unga och mot demokratin, skriver Tobias Baudin, partisekreterare för Socialdemokraterna.

Nu har det gått sex veckor sen valet, och Sverige har en ny regering på plats. Det är ett gäng förlorare som har fått bilda regering. Tillsammans är M, KD och L mindre än oss Socialdemokrater. Men med stöd av SD har de fått en unik möjlighet att leda landet trots att de själva inte har mycket att säga till om. Det är SD som håller i trådarna.

Vi socialdemokrater gick till val på fyra nya år med vetskapen om att det inte skulle bli lätt. Vi fick en valrörelse där dagordningen inte var på vår planhalva med krig i vårt närområde, skjutningar på hemmaplan och en inflation som började öka. Elpriserna blev en allt mer aktuell fråga ju närmare valdagen vi kom. Likaså frågan om drivmedel. Trots det gjorde vi den största ökningen på 20 år. Vi ökade i 16 av 21 regioner och blev det största partiet i 211 kommuner av 290. Det är en enorm bedrift och vi ska vara mycket stolta. Men vi ska inte vara nöjda – för vi förlorade makten.

Nu ska vi såklart analysera valet och titta på vad som kan ha påverkat resultatet. Vi vet redan nu att vi har svårt att vinna arbetarmän, och inte minst unga män. Ulf Kristersson vigde hela sin valrörelse åt att lova allt till alla. Många delar av det han lovade är viktigt för unga idag. När priserna på nästan allt blir dyrare är det såklart lockande att rösta på ett parti som lovar sänka bensin- och dieselpriserna rejält, eller som lovar att de ska lösa energikrisen på några månader. Problemet är bara att det inte var sant.

Det står redan nu klart för alla att Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson inte lyckas leverera på sitt första löfte om högkostnadsskydd. Den 1 november skulle det vara på plats, och det kommer inte att ske. De svajar om bränslepriserna. Och när det gäller brottsligheten och skjutningarna, har de redan gett upp och sagt att det kan ta upp till tre mandatperioder innan vi är nära en lösning.

Högern har svikit Sveriges unga genom att lova saker de inte kan hålla. Det skadar inte bara ungas förtroende för dessa partier utan vår demokrati i stort. Det är allvarligt och oseriöst. Som opposition ska vi granska deras förslag och alla de vallöften de har gett, och senast 2026 ska vi återigen ha en regering ledd av Magdalena Andersson som bedriver en politik som är bra för unga – på riktigt.

Tobias Baudin, Partisekreterare för Socialdemokraterna

  • Tobias Baudin Partisekreterare för Socialdemokraterna

Vad tycker du?

Dela gärna artikeln om du håller med. Om du inte håller med, skicka in en replik.
Skriv en replik och skicka in den till oss.