Den socialdemokratiska opinionsportalen

Foto: Shutterstock och privat

Foto: Shutterstock och privat

Fallskärm är osossigt

Det håller inte att hela avgående regeringen utlöser sina fallskärmar. Vi som slåss för att de ska representera oss blir då hycklare när vi skrattar åt moderaters försök att förklara orimliga löneökningar, skriver Henrik Johansson, opinionsbildare samt ombudsman hos Fastighetsanställdas förbund.

I dagarna uppdagades det att den moderata kommunstyrelsens ordförande i Norrtälje, Bino Drummond, höjt sin egen lön med 27%. I krontal pratar vi 23 400 kr. I arbetarlöner pratar vi en lönehöjning som ligger strax under en månadslön för en lokalvårdare som just påbörjat sitt yrkesliv.

Det är många med mig som skrattat sig hesa när Drummonds kollega Staffan Tjörnhammar försöker besvara SVT:s frågor om rimligheten av en så kraftig löneökning och helt sonika tar en konstpaus på 26 sekunder mitt under intervjun för att till sist frammana: ”Det är alltid en fråga om prioriteringar”.

Än roligare blir det mot bakgrunden att Drummond tillsammans med Moderaterna i Norrtälje kampanjat hårt mot slöseriet av skattemedel och att deras samarbetspartners inom SD gick till val på sänkta politikerlöner. Som Liberalernas Johan Pehrson sa: ”när man går till val så säger man en sak innan valet. Sedan genomförs valet, så säger man en sak också efter valet”.

Jag hade kunnat fortsätta fylla på med exempel på hycklande och giriga högerpolitiker som skor sig själva samtidigt som man kampanjar för att sätta stopp för slöseri med skatter och sänkningen av politikerlöner, men jag kan inte göra det med gott samvete.

För samtidigt ser jag hur hela den avgående regeringen utlöser sina fallskärmar. En regering som tillsammans med arbetarrörelsen kampanjat kring hur inkomstklyftorna i Sverige måste minska, tagit rygg på LO när vi pratat om VD:ars orimligt höga löner i relation till vanliga arbetare och hur våra skatter ska gå till att stärka lönerna för vårdanställda.

Vad innebär då dessa fallskärmar för våra nu avgående ministrar? Jo, de flesta kommer under ett år kunna dubblera sitt ”blygsamma” riksdagsarvode från 71 500 kr till 145 000 kr. Vår avgående statsminister får ytterligare ca 40 000 kr för att ställa om till den nya ”tuffa” vardagen.

Man blir inte mindre förbannad när man läser att socialdemokraten Jörgen Hellman är den riksdagsledamot som plockat ut mest inkomstgaranti under oktober med hela 68 640 kronor. Om namnet känns bekant är det alltså samma riksdagsledamot som avslöjades med att ha fått ut närmare 700 000 kr i boersättningar genom att stå skrivet på ett torp med trasiga fönster, hål i väggen och utan fungerande avlopp och vatten.

Hellman avgick med omedelbar verkan efter avslöjandet men tycker uppenbarligen att han är fortsatt förtjänt att avlönas av oss skattebetalare. Det här håller inte.

Vi som slåss för att ni ska representera oss blir hycklare när vi skrattar åt moderaters taffliga försök att förklara sina orimliga löneökningar. Vi inom arbetarrörelsen måste vara bättre än så här. Att det finns en praxis att lösa ut fallskärmen är ingen ursäkt. Resonemanget är inte bättre än: ”men han gjorde ju så, då får jag också”. Ett resonemang som inte sällan används av mina barn för att ursäkta ett dåligt eller felaktigt beteende.

Ni har redan saftiga arvoden, betald övernattningsbostad och alla andra ersättningar som tillkommer med era uppdrag. Er praxis är våra skattepengar och dessa är ni satta att värna, inte att slösa på att fylla ut en redan till bredden tjock plånbok.

Henrik Johansson, opinionsbildare samt ombudsman hos Fastighetsanställdas förbund

  • Henrik Johansson Opinionsbildare samt ombudsman hos Fastighetsanställdas förbund.

Vad tycker du?

Dela gärna artikeln om du håller med. Om du inte håller med, skicka in en replik.
Skriv en replik och skicka in den till oss.