Den socialdemokratiska opinionsportalen

Foto: Emil Nordfjell, SSU

Foto: Emil Nordfjell, SSU

Kampen mot rasism kan inte vänta

Människans frigörelse och rätt till frihet från förtryck ska alltid vara vårt mål. Rasismen måste bekämpas, och det är riktigt brådskande, skriver Lamar Sweed, medlem i SSU Uppsala.

Rasism är en av Sveriges och världens viktigaste frågor. Många barn, ungdomar, vuxna och äldre utsätts för rasism och diskriminering på grund av var de kommer ifrån, vilken kultur de har, vilken religion de tror på eller hur de ser ut.

I Sverige finns det folk som säger att invandring förstör landet. Vissa vill utvisa alla som saknar svenskt ursprung eller medborgarskap. Jag håller inte med. Ju större mångfald vi har i Sverige, desto bättre och starkare blir landet.

Vi har grundlagar som garanterar vår rätt att uttrycka våra åsikter både i tal och skrift. Men det betyder inte att det är okej att förolämpa eller kränka någon, eller uttrycka åsikter som utgör hets mot folkgrupp. Vi i Sverige måste följa dessa lagar, men ändå finns det tyvärr ganska många som uttrycker hat och rasistiska åsikter.

Det är inhumant att utvisa någon som har lämnat sitt land och liv för att komma till Sverige och få det bättre. Många invandrare flydde till Sverige av viktiga anledningar, såsom att skydda sina barn.

Ni som vill utvisa invandrare behöver föreställa er hur det hade varit att själv leva som invandrare. Jag som ung som inte har sett mycket av livet har själv stött på mycket rasism och diskriminering. Jag har sett många barn, ungdomar, vuxna och äldre bli diskriminerade, och varje gång blir jag irriterad.

För i Sverige ska det vara frihet och jämlikhet. Alla i världen är till sist människor, och bara för att någon kommer från ett annat land eller har ett annat utseende än en själv, är det inte okej att behandla personen illa.

Sverige kan bli bättre. Människans frigörelse och rätt till frihet från förtryck ska alltid vara vårt mål. Rasismen måste bekämpas, och det är riktigt brådskande!

Lamar Sweed, medlem i SSU Uppsala

  • Lamar Sweed Medlem i SSU Uppsala

Vad tycker du?

Dela gärna artikeln om du håller med. Om du inte håller med, skicka in en replik.
Skriv en replik och skicka in den till oss.