Den socialdemokratiska opinionsportalen

Foto: Sune Grabbe, Shutterstock

Foto: Sune Grabbe, Shutterstock

Kalla dem inte rasister, fråga hur deras dag har varit

Att kalla Sverigedomkrater rasister har inte fungerat. De gjorde återigen ett bättre valresultat än förra valet. Nu är det dags att testa andra metoder, skriver Viktor Dahl, medlem i SSU 25+.

“When my brothers try to draw a circle to exclude me, I shall draw a larger circle to include them. Where they speak out for the privileges of a puny group, I shall shout for the rights of all mankind.” – Pauli Murray.

Det är vackra ord, men jag undrar var de gick förlorade. Sverigedemokraterna gjorde återigen sitt bästa val. Jag tror inte att någon som anser sig vara antirasist tycker detta utfall är bra. Ändå lyser lösningar med sin frånvaro, och samma metoder som alltid använts tillämpas fortsatt.

Du kanske är bekant med Einsteins åsikt om att göra samma sak om och om igen och förvänta sig olika resultat...

Jag pratar såklart om tron att det kommer skapa förändring att rasiststämpla meningsmotståndare. Det finns många exempel, låt mig nämna några: BLM som lägger upp en bild där Johan, Ebba och Ulf smetar in sig i brun sörja. Märta Stenevi som återkommande kallar högern blåbruna och inte kan ta Jimmie i hand på att han inte är nazist. Socialdemokraterna som kallar SD ett säkerhetspolitiskt hot.

Detta är problematiskt på flera sätt. Det första är att det bekräftar Sverigedemokraternas verklighet – att vänsterblocket inte har några argument. Men det har vi, och listan är lång.

Från Richard Jomshofs tweet om att det utgör en våldtäkt på Sverige när en kvinna bär slöja och svensk folkdräkt, till Tobias Anderssons inlägg om “Utvandringståget” och “enkelbiljett hem till Kabul”, och mängder av andra uttalanden som går att läsa på SD-citat.nu. Men när vi stämplar motståndarsidan som rasister, istället för att peka på dessa exempel och ställa kritiska frågor, framstår det bara som att vi inte kan annat än att stämpla.

Så jag säger: Prata med dem! Ha en dialog. Det finns många Sverigedemokrater som välkomnar en dialog om exempelvis invandring och återvandring. Men om det första vi gör är att rasiststämpla dem kommer de inte våga söka dialogen. Då kommer det aldrig uppstå en möjlighet för dem att förändra sina åsikter.

I varje samtal finns möjligheten att plantera ett frö och samtidigt pröva sin egna åsikt och få den reviderad. Fråga Sverigedemokrater hur deras dag har varit, istället för att kalla dem rasister.

Viktor Dahl, medlem i SSU 25+

  • Viktor Dahl Medlem i SSU 25+

Vad tycker du?

Dela gärna artikeln om du håller med. Om du inte håller med, skicka in en replik.
Skriv en replik och skicka in den till oss.