Den socialdemokratiska opinionsportalen

Foto: Leonid Andronov, Shutterstock

Foto: Leonid Andronov, Shutterstock

Tågtrafiken har spårat ur

Jag trodde aldrig att jag skulle bli en Karen och skriva arga mejl till tågbolag. Grattis Vy Tåg, ni lyckades göra mig till en surgubbe, skriver Egil Sturk, medlem i SSU Kiruna.

Ämne: Försenade tåghelveten
Från: Egil Sturk
Till: Vy Tåg Kundtjänst

Hej Vy,
Grymt att ni vann upphandlingen för sträckan ovanför Umeå. Ni sköter det fantastiskt bra! Tågen blir ju bara inställda hälften av gångerna! Och sedan ersatta av bussar som antingen inte kommer överhuvudtaget, eller själv är försenade med X antal timmar.

Med fientliga hälsningar/
En förbannad norrlänning.

Ämne: Tack för att du kontaktar oss!
Från: Vy Tåg Kundtjänst
Till: Egil Sturk

Tack för att du kontaktar oss.
Vi hör av oss med ett svar så snart vi kan!

Tror ni att de hörde av sig? Nej, det vore nog för mycket att förvänta sig. Man ska vara tacksam om man ens blir spottad i ansiktet av Vy Norrtåg. Jag må vara tågresenär, men riktigt så masochistisk är jag inte.

Jag trodde aldrig att jag skulle bli en Karen och skriva arga mejl till tågbolag. Grattis Vy, ni lyckades göra mig till en surgubbe. Efter den femtioelfte förseningen och den femtiotolfte inställda ersättningsbussen på tre år tog mitt helgonlika tålamod slut.

Många svenskar har fått dela mitt lidande i och med de förseningar som orsakats av SJ:s nya schemasystem, deras försenade släpp av julbiljetter, och nu snökaoset. SJ AB kanske borde ta sig en titt i spegeln och byta namn till BA JS.

Men SJ är inte den enda syndaren. Den svenska tågtrafiken har spårat ur. Och vad gör Tidelaget i den här situationen? Jo, i sin budgetproposition flyttar regeringen 750 miljoner kronor från järnvägsunderhållet. Detta trots att det är kraftigt eftersatt och bidrar till förseningar i tågtrafiken. Man skulle kunna tro att regeringen misstog underhåll för underhållning, för detta är ju ett skämt. Det går inte precis som på räls på Tidelagets hjärnvägar.

Det håller inte. I vårt onödigt avlånga land måste det vara möjligt att resa från Kiruna till Stockholm utan att orsaka en miljökatastrof med flyg.

Men att den sittande regeringen varken bryr sig särskilt mycket om de norra delarna av landet eller om klimatet framgår med all tydlighet av elprisstödet och finansministerns visa ord om huruvida Sverige kan nå miljömålen:

“Gör vi det inte, så gör vi det inte.”

Egil Sturk, medlem i SSU Kiruna

  • Egil Sturk Ledamot i SSU Kiruna

Vad tycker du?

Dela gärna artikeln om du håller med. Om du inte håller med, skicka in en replik.
Skriv en replik och skicka in den till oss.