Den socialdemokratiska opinionsportalen

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Varför betalar Gekås ägare mindre skatt än min pappa?

I år tog Gekås Ullareds ägare Thomas Karlsson ut en vinst på 150 miljoner kronor. Varför riktar vi inte större kritik mot ett system som gör det mer fördelaktigt att tjäna pengar på kapital än på förvärvsarbete? Det skriver Adnan Sipovic, vice ordförande för SSU Västmanland.

Så var det dags igen. Kapitalismens högtidsdag, galjonsfiguren på amerikaniseringens och konsumismens evighetsmaskin av stress, arbete, konsumtion, mer stress, mer arbete och mer konsumtion.

Black Friday. Och nu även Black Week, Black Weekend, Cyber Monday, Cyber Week, ja, listan tycks bara bli längre och längre för varje år som går.

Så fort vi har arbetat och tjänat ihop en månadslön blir vi konsumenter som firar vinsten av vårt hårda arbete genom att med pengarna, som skulle leda till avkoppling, vallfärda till konsumistiska fästningar och utsätta oss själva för ännu mer stress.

En av de allra vidrigaste av alla sådana konsumistiska fästningar i Sverige är Gekås Ullared.

I år tog Gekås Ullareds ägare Thomas Karlsson ut en vinst på 150 miljoner kronor. Enligt min tolkning av reglerna kring kapitalinkomstskatter och regler för fåmansbolag betalar herr Karlsson mellan 20-25 % i skatt på de inkomsterna. Samtidigt jobbar min fabriksarbetande pappa extra och slås av den statliga inkomstskatten, vilket gör att hans marginalskatt ligger på 50 %.

Socialdemokraterna har gått till hårt angrepp mot den blåbruna regeringens förslag om att inflationsjustera gränsen för den statliga inkomstskatten, vilket medför att riksdagsledamöter får 10 000 kronor i sänkt skatt. Givetvis är detta inget man prioriterar som Socialdemokrat, att sänka skatten för höginkomsttagare. Men man silar mygg men sväljer kameler genom att rikta allt för stort fokus på denna mer eller mindre automatiserade reform.

Vi missar den stora elefanten i rummet, nämligen Thomas Karlsson. Varför riktar vi inte större kritik mot att vi har ett system som gör det mer fördelaktigt att tjäna pengar på kapital än på förvärvsarbete?

Under hela valrörelsen då jag varit ute på skolor och pratat om alla de fina reformer och investeringar S vill göra, håller de flesta med oss i SSU och Socialdemokraterna. Dock finns det en återkommande fråga: ”Vill ni höja skatten?”. Då har mitt svar alltid varit: ”Ja, men inte för vanligt folk som dig och mig. Vi vill höja skatten för de som äger H&M, Spotify och Ullared. För de betalar en lägre andel av sin inkomst i skatt än oss arbetare”.

De flesta har köpt det här resonemanget, gått med i SSU och kanske röstat på Socialdemokraterna. Detta är inte vad de förväntar sig av en Socialdemokrati i opposition.

Folk känner att det finns ett systemfel. Arbetare tyngs av skatter, men ändå räcker inte pengarna till. Ändå har Sverige, per capita, fjärde flest dollarmiljonärer i Europa, och bara Ryssland är mer ojämlikt. När en arbetare märker av detta, utan att se ett pålitligt parti som påtalar detta och vill förändra, så är skattesänkningar för medelklassen och jobbskatteavdrag inte långt till hands.

Kapitalet gottar sig. De tittar ner på oss och skrattar. Oss, arbetarna som trodde att vi skulle få ta del av frukten av socialdemokratins och arbetarrörelsens framgångar. Framgångar i form av bland annat mer fritid och högre löner. Nu betalar vi som arbetar istället mer pengar i skatt än kapitalet, och spenderar både vår fritid och våra löner på att fylla kapitalets fickor ännu mer.

Ryck upp er, Socialdemokrater. Vi måste påminna oss om att vi kämpar för ett klasslöst samhälle, och det uppnås inte med medelklasskatter.

Adnan Sipovic, vice ordförande för SSU Västmanland

  • Adnan Sipovic Vice ordförande för SSU Västmanland

Vad tycker du?

Dela gärna artikeln om du håller med. Om du inte håller med, skicka in en replik.
Skriv en replik och skicka in den till oss.