Den socialdemokratiska opinionsportalen

Foto: Stephanie Pratt

Foto: Stephanie Pratt

Dovstad vill försämra föräldrars frihet

Det gynnar varken barn eller föräldrar att försämra föräldraförsäkringen på det sätt som Kajsa Dovstad och Timbro förespråkar, skriver Maria Arkeby från Tankesmedjan Tiden.

Kajsa Dovstad vill ha mer frihet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och tydligen är föräldraförsäkringen ett tungt ok för henne att bära. Svensk föräldraförsäkring är unik och något vi ska vara stolta över. Den ger barn tid med sina föräldrar, den möjliggör för båda föräldrarna att ta ut lika mycket ledighet och det ökande antalet dagar som tas ut av pappor bidrar till mer jämställdhet i landet.

När föräldrarförsäkringen kom togs 99,5 procent av dagarna ut av mammor. 2020 var siffran 70 procent. Det går framåt, om än långsamt. Men den behöver reformeras ytterligare och det arbetet har påbörjats. Fler månader har öronmärkts till vardera föräldern, uttaget har styrts till barnets fyra första levnadsår och antalet dagar som går till nyanlända har stramats åt. Det var helt nödvändigt.

Nu behöver vi exempelvis höja taket i försäkringen och se till att den moderniseras för att passa alla familjekonstellationer. Den behöver utvecklas och förbättras. Inte försämras och på sikt avvecklas.

Att Timbro och Kajsa Dovstad går till attack mot föräldraförsäkringen vid jul och midsommar, är lika väntat som att högerpartierna drar en halmgubbelans mot helgskinka, och för skolavslutningar i kyrkan. Som en fin tradition. Eller som någon som hakat upp sig. Men det tar sig lite olika uttryck, det får man ändå ge henne.

Inte sällan målar Dovstad upp bilden av att all schemaproblematik och personalbrist i vården går att skylla på de som är föräldralediga. Som om låga löner, stressig arbetsmiljö och usla arbetsvillkor inte fanns. Den här julen är det synd om dem med äldre, eller inga barn, som inte kan vara lediga. Men missta er inte. Syftet är detsamma.

Timbro arbetar systematiskt med opinionsbildning för att montera ned den svenska föräldraledigheten på sikt, och de tar alla tillfällen i akt. De tycker helt enkelt inte att det är frihetligt nog att vi har skattefinansierad tid med våra barn. Tid som är till för barnens bästa.

Det kan dock omöjligt vara barnens bästa Kajsa Dovstad värnar när hon på fullaste allvar menar att föräldrapenningen skall betalas ut i en klumpsumma vid barnets födelse. Det har tidigare bara varit en intellektuell trevare och hon har då nöjt sig med att föreslå en decimerad ledighet på 52 veckor och under barnets första år enbart. Men nu, en summa som man sedan ”får göra lite vad man vill med”. Vara ledig. Köpa en elbil. Spela bort. Det, är frihet det.

Det enda vi kan vara säkra på, är att vi inte kan vara säkra på att de pengarna går till barnens tid med sina föräldrar. Som det var tänkt.

Maria Arkeby, biträdande verksamhetschef på Tankesmedjan Tiden

  • Maria Arkeby Biträdande verksamhetschef på Tankesmedjan Tiden.

Vad tycker du?

Dela gärna artikeln om du håller med. Om du inte håller med, skicka in en replik.
Skriv en replik och skicka in den till oss.