Den socialdemokratiska opinionsportalen

Foto: Shutterstock och privat

Foto: Shutterstock och privat

Låt inte de svenska moralpoliserna vinna

De som propagerar för slöjförbud måste ställa sig själv frågan: vill vi att män ska bedöma unga tjejers klädsel, och är det lösning på den enorma segregation vi har i vårt samhälle? Det skriver Mathilda Bernat, ledamot i SSU Kalmar Stad.

I September detta året drog en feministisk revolution igång i Iran. Efter 22-årige Mahsa Aminis död började kvinnor strida mot den islamistiska regimen. Kvinnor slet av sig sina slöjor och brände upp dem på öppen gata, rakt framför ögonen på förtryckarna. Revolutionen är en strid om kvinnans rätt att välja själv.

Röster från höger lokaliserar ett problem: att vissa kvinnor i Sverige tvingas bära slöja. De pekar nu på protesterna i Iran som en validerad anledning till att införa slöjförbud i Sverige. Men varken de eller deras väljare inser att det förtryck kvinnorna i Iran nu gör upp med är samma sorts förtryck ett slöjförbud implementerar; förtrycket som förhindrar kvinnan att själv bestämma vad hon ska ha på sig.

Åtta EU-länder har infört förbud mot niqab och burka på allmänna platser. Frankrike var första landet att ta steget in i förmörkelsen år 2004. Sverigedemokraterna bestämde under hösten 2021 att slöjförbud är en reform de vill driva nationellt. I Staffanstorp har SD redan infört ett sådant förbud. Sedan dagen denna reform trädde i kraft har diskussionen blivit allt tyngre och debatten slutar aldrig att förvärras. Likaså kvarstår konsekvenserna för alla unga tjejer denna reform slår mot.

För det första skulle ett slöjförbud misstänkliggöra unga tjejers kroppar och religion. Islamofobernas röster förstärks när förbudet mot muslimsk klädsel används som en lösning till kvinnoförtryck. Att lagen skulle implementera samma sorts förtryck på kvinnor som självmant väljer att bära slöja förglömmer islamofoberna. Men att ge islamofobin mer utrymme spär bara på den segregation ett slöjförbud tros lösa.

De kvinnor som står upp mot slöjförbudet radikaliseras av samhället, och integrationen blir på så sätt svårare att hantera. Kvinnorna isoleras av samhället som om de vore ett gäng bunkerfreaks, och när denna utfrysning sker blir förutsättningarna för att lära sig språket, skaffa ett jobb och bilda familj hundra gånger svårare. Detta kommer inte bara som en utmaning på individuell nivå för dessa kvinnor, utan segregerar hela vårt samhälle.

Vi lever i ett patriarkalt samhälle. Allt styrs inte av män, men varje röst filtreras genom en man, och mannens åsikt kommer alltid väga tyngre än kvinnans. Om denna lagen skulle tillämpas kommer en man få möjligheten till att bestämma hur lång en kjol på en muslimsk kvinna får vara. De som propagerar för slöjförbud måste ställa sig själv frågan: vill vi att män ska bedöma unga tjejers klädsel, och är det lösning på den enorma segregation vi har i vårt samhälle?

Vill vi svika alla muslimska kvinnor som går upp varje dag och sätter på sig en slöja självmant bara för att vissa kvinnor har en man över deras axel som tvingar dem till att göra det? Vill vi frigöra en grupp kvinnor på bekostnaden av den andra?

Eller ska vi gå till botten med problemet och gå till kamp mot mäns våld mot kvinnor och det patriarkatet, istället för att ställa kvinnor mot varandra och ännu en gång gynna mannen?

Mathilda Bernat, ledamot i SSU Kalmar Stad

  • Mathilda Bernat Ledamot i SSU Kalmar Stad

Vad tycker du?

Dela gärna artikeln om du håller med. Om du inte håller med, skicka in en replik.
Skriv en replik och skicka in den till oss.