Den socialdemokratiska opinionsportalen

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Högerns valrörelse: en Black Friday-rea

Högerns marknadsföring var lika falsk som reorna på Black Friday. Butikerna lyckades lura till sig kunder, detsamma gjorde högerpartierna med väljarna, skriver Andreas Mattisson, ordförande för SSU Tyresö.

Varje år, i slutet av november, strömmar konsumenter in i butikerna på de stora köpgatorna i vårt avlånga land. Köerna ringlar sig långa med folk som vill ta del av årets största rea och billigaste priser. Det är Black Friday.

I lika långa köer stod miljontals svenskar på valdagen, den 11:e september. På samma sätt som företagen lockade med billiga priser, möttes väljarna av löften om stora skattesänkningar, högkostnadsskydd och billigare drivmedel. I båda fallen blev de som köat besvikna.

Trots kampanjer om låga priser på Black Friday, har mer än en fjärdedel av företagen falska prissättningar Länk till annan webbplats.. Många företag höjer sina priser veckorna inför Black Friday för att kunna erbjuda stora rabatter den där fredagen i november. Rabatten är egentligen ett psykologiskt trick för att få dig att handla mer.

Inför valet lovade högern ett högkostnadsskydd den första november samt prissänkningar på el och drivmedel. Resultatet blev en skattehöjning på el, och något högkostnadsskydd blir det inte förrän i februari nästa år. Högerns marknadsföring var lika falsk som reorna på Black Friday. Butikerna lyckades lura till sig kunder, detsamma gjorde högerpartierna med väljarna.

Annonspelarna på lokala torg runt om i landet affischeras i god tid med stora rea-skyltar. “Upp till 70% rabatt!”. Effektiv marknadsföring som får kunder att rusa in i butikerna under Black Friday.

Några månader tidigare var samma pelare affischerade med partiernas valaffischer. Högern lovade stort. Skattesänkningar på el, fem till tio kronor billigare drivmedel och ett elprisstöd från första november. Det nya bränslepriset som högern gick till val på hade varit en prissänkning på 40%. Det kallar jag en bra Black Friday-rea.

Men precis som kunderna på Black Friday, blev svenska folket lurade. Det blev inga stora prissänkningar.

Folk förväntade sig mer. Malmökonditorn Joel Lindqvist, som innan valet fick besök av Ulf Kristersson, lovades ett elprisstöd innan jul. Något sånt blir det inte. Idag känner han sig “väldigt besviken” Länk till annan webbplats.. I Norrbottens inland längtade bybor efter SD:s utlovade sänkningar på runt 10kr/litern för dieseln. Det blev mindre än en krona. Ett “djävulusiskt svek”, enligt åkeri-ägaren Donald Lundström Länk till annan webbplats..

”Man säger en sak före valet och sen säger man en sak också efter valet”, sa partiledaren för Liberalerna, Johan Pehrsson. Före valet var de höga levnadskostnaderna Magda-priser, och med en högerregering skulle priserna sänkas. Nu höjs istället skatterna och priserna sänks inte alls.

Det är som att “verkligheten är där och spökar”. Men kanske är det planen? Kanske höjer regeringen skatterna nu, för att kunna sänka dem till samma nivå inför nästa val och sen ta åt sig äran och lura väljarna att de höll sitt löfte, att det blev en skattesänkning och lägre priser på el och drivmedel?

Högerregeringens valrörelse visade sig vara lika falsk som rean på Black Friday.

Andreas Mattisson, ordförande för SSU Tyresö

  • Andreas Mattisson Ordförande för SSU Tyresö

Vad tycker du?

Dela gärna artikeln om du håller med. Om du inte håller med, skicka in en replik.
Skriv en replik och skicka in den till oss.