Den socialdemokratiska opinionsportalen

Foto: privat

Foto: privat

SSU måste bli feministiskt på riktigt

SSU är inte jämställt. Att inte våga erkänna det som förtroendevald i SSU vore ett svek. För att vara en feministisk organisation på riktigt måste vi se till att tjejer får det stöd som behövs, skriver Tilde Bromander, ledamot i SSU Skåne och ansvarig för SSU Skånes tjejnätverk.

SSU är inte jämställt. Det är något jag själv önskar att jag inte behövde säga, men det är sant. Att inte våga erkänna det som förtroendevald i SSU vore ett svek mot, och rent av skadligt för kvinnliga medlemmar. Bara för att SSU ställer sig bakom feminismen, suddas inte patriarkala strukturer bort från organisationen. Jag tog initiativ till uppstartandet av SSU Skånes tjejnätverk och det blev en game changer.

Jag vet inte hur många gånger jag har pratat med tjejer som känner att deras självförtroende är lågt efter ett SSU-möte, men jag vet att det är allt för många gånger.

Jag har pratat med många tjejkompisar i organisationen som har fått höra fula kommentarer, sexistiska skämt, ibland på sin egen bekostnad, och som har utsatts för härskartekniker från killar. Somliga har varit med om sexuella trakasserier inom organisationen. Jag vet att de talar sanning, för jag har själv både sett och upplevt samma saker under mitt engagemang i SSU.

Men bara säg ifrån? Visst, men var beredd på att du nu kommer vara en jävla PK-bitch eller lilla gumman som ska lugna ner sig, kanske har du till och med mens! Det är ju tydligen helt orimligt att en tjej ska stå upp för sig själv, hon ska ju le fint istället för att vara så där bitter.

Lättare blir inte kampen att ta när man känner sig ensam i den. Det jag och många andra tjejer har gemensamt i SSU Skåne är en bakgrund av att vara ensam tjej i våra klubbar. Det ligger inte heller alltid en klubb i närheten med andra engagerade tjejer. Avsaknaden av systerskapet resulterar i ensamhet och ett minskande engagemang.

Ett nej är underskattat svårt att säga. Vi har blivit inmatade hela våra liv att dålig stämning leder till negativa konsekvenser och därför är det så mycket enklare att bara säga “ja” eller ingenting alls.

En av de avgörande lösningarna på de patriarkala problemen i SSU är att införa tjejnätverk som distrikten har en drivande kraft i. Systerskapet är en tryggande och stärkande kraft för politiskt engagerade tjejer. Att ha tjejkompisar som upplever samma strukturer och förstår din frustration är värdefullt och viktigt.

När tjejer pushar tjejer till att våga ta för sig, att visa en kaxigare sida av sig själva och viktigast av allt, att prioritera självrespekt över respekt för nedvärderande pojkar, då börjar det feministiska agerandet ta fart på riktigt.

Ett distrikt kan samla människor med många olika bakgrunder. Därför har distrikten makten att även bygga broar mellan tjejer i olika klubbar, vilket skapar en geografisk trygghet och uppbackning. I SSU Skåne behövdes länge ett tjejnätverk som en enande kraft. I september samlade jag ett gäng tjejer runt om i Skåne och satte igång processen.

Vi har inte funnits särskilt länge men har redan fått intresseanmälningar från flertalet tjejer som inte har gått med i SSU än. Även flera inaktiva tjejer har börjat intressera sig för att engagera sig på nytt. Vi får flera förfrågningar om när vi har nästa möte och systerskapen växer sig starkare för varje gång vi träffas.

Vi är ett tryggt rum för tjejer att prata om upplevelser och motgångar i sitt politiska engagemang. Vi finns här för att tillsammans stå upp för varandra och ryta ifrån när jämställdheten brister i organisationen. Tillsammans kan vi säga nej.

Varje SSU-distrikt har ett viktigt ansvar för att införa ett tjejnätverk. Om vi ska visa att vi är en feministisk organisation på riktigt måste vi se till att tjejer får det stöd som behövs för att även de ska kunna få plats i debatten.

Så väck engagemanget! Det finns där hos så många tjejer som inte vågar ta steget ut i rampljuset än. Med ett starkt systerskap kan SSU som helhet bli en trygg plats för alla tjejer att växa i sitt politiska engagemang och våga ta steget ut.

Tilde Bromander, ledamot i SSU Skånes distriktsstyrelse & ansvarig för SSU Skånes tjejnätverk.

  • Tilde Bromander Ledamot i SSU Skånes distriktsstyrelse samt ansvarig för SSU Skånes tjejnätverk.

Vad tycker du?

Dela gärna artikeln om du håller med. Om du inte håller med, skicka in en replik.
Skriv en replik och skicka in den till oss.