Den socialdemokratiska opinionsportalen

Foto: SSU och privat

Foto: SSU och privat

Vi borde skriva "Fuck FIFA" på 68:ans fönster – inte Qatar

SSU:s Instagram-inlägg med "Fuck Qatar" får mig att känna obehag. Qatar har gjort sig förtjänta av kritik. Men jag kan inte rå för att bli orolig över den ojämna fördelningen av internationell kritik, skriver Leith Al-Bayati, medlem i SSU Malmö.

Jag scrollar på Instagram. SSU har lagt upp ett nytt inlägg, en bild på Socialdemokraternas hus på Sveavägen 68, där bokstäver har hängts upp förbundsexpeditionens fönster. “FUCK QATAR ”, står det på 68:ans fönster. När jag ser bilden fylls jag av ett stort obehag.

Årets VM har lett till mycket kritik av Qatar. Det har rapporterats om brutala arbetsförhållande och en sorts modernt slaveri – ett allt vanligare fenomen i Gulfländerna. Dessutom en avsaknad av mänskliga rättigheter för framför allt kvinnor och HBTQ-personer. Arbetarnas förhållanden har övervakats av många, bland annat Byggnads som har övervakat på plats.

Men inget av detta är nytt i VM-sammanhang, eller för stora internationella evenemang över lag. Både inför OS i Sotji och VM i Ryssland 2018 fanns det rapporter om total avsaknad av arbetsvillkor och fysiskt våld på arbetsplatser. Så var även fallet i Ryssland.

Trots detta har debatten sett helt annorlunda ut nu än vid tidigare evenemang. Inför VM i Ryssland fylldes våra flöden av partiledare och ministrar poserandes stolt med Sverigetröjan både före och efter alla matcher. Ryssland hade då annekterat hela Krimhalvön. Även SSU valde då att gå på samma spår och uppmärksamma världsmästerskapet med flertalet Instagram-inlägg.

Senast i år var Kina värdland för Olympiska Spelen. Landet har länge kritiserats för sitt förhållningssätt till mänskliga rättigheter, bland annat vid fängslandet av oliktänkande medborgare, rättslöshet i Tibet och Xinjiang och förföljelse av olika minoriteter. Trots det fylldes våra flöden ännu en gång av hejarop, istället för uppmärksammandet av orättvisor. Skillnaden på omvärldens reaktioner beroende på land visar på ett hyckleri.

Jag vill inte ägna mig åt whataboutism. Qatar har gjort sig förtjänta av kritik. Men jag kan inte rå för att bli orolig över den ojämna fördelningen av internationell kritik. Jag vill nyansera diskussionen. Västvärldens kritik mot Qatar faller oftast platt.

Nyligen protesterade en tysk minister mot Qatars HBTQ-lagar genom att bära ett armband med budskapet ”One Love” under en VM-match. Samtidigt slöt Tyskland ett 15-årigt gasavtal med Qatar. Det är nog ingen Fairtrade-märkt gas, Tyskland kommer att få. Detta är ett bra exempel på västvärldens symboliska aktivism när det passar tillfället. Tyskland, ett exempel bland många, har länge pumpat in pengar i regimers fickor trots upprätthållandet av diskriminerande lagar.

Världsmästerskapet var en möjlighet för ordentliga påtryckningar, ordentliga ultimatum. Om FIFA hade ställt krav på mänskliga rättigheter och bättre arbetsvillkor, både för arenabyggarna och den övergripande utbyggnaden av infrastrukturen, hade det sett annorlunda ut.

För om det är något Qatar har bevisat, är det viljan att ha ett fungerande världsmästerskap. Qatar har spenderat över 200 miljarder dollars på att arrangera mästerskapet. Att lägga några extra miljarder på bättre arbetsvillkor hade inte varit ett problem. Men det saknades incitament att göra det.

Det går inte att kritisera ett brott mot mänskliga rättigheter men inte ett annat. Då träffar det fel. Vi måste trycka mer på FIFA, för oavsett om VM är i Ryssland eller i Qatar, är det FIFA som bär ansvaret.

Snart är VM över, men inom något år ska FIFA utse vem som ska vara värdland för 2030 och 2034 års världsmästerskap. Nu gäller det att på riktigt sätta press på hur FIFA väljer framtida värdländer och vilka regler som ska finnas. Idag borde SSU skriva “FUCK FIFA” på 68:ans fönster – inte Qatar.

Leith Al-Bayati, medlem i SSU Malmö

  • Leith Al-Bayati Ordförande för SSU Malmö

Vad tycker du?

Dela gärna artikeln om du håller med. Om du inte håller med, skicka in en replik.
Skriv en replik och skicka in den till oss.