Den socialdemokratiska opinionsportalen

Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet

Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet

Nu är vintern kommen, Ulf

När Kristersson och hans vänner satt i opposition, skrek de högst av alla om att ta ansvar. De påstod att deras politik kunde rädda oss ur denna svåra situation. För mig är detta inget annat än ett pyramidalt svek, skriver Albin Bolund, medlem i SSU Uppsala.

Det var en gång en liten liten statsminister som satt på sin stora stora tron i Rosenbad och besultade om det stöd som skulle rädda det Svenska folket från kris vintern. Men istället räddade han de allra rikaste medborgarnas enorma plånböcker från att bli aningen mindre och lämnade resten av folket i sticket.

Vintern är kommen. Många ser kanske fram emot att fira jul. Presenter och julbord är runt dörren. Men just den här vintern finns det något annat inte lika roligt som delar tankeutrymmet med allt det roliga som stundar. Kanske tvingas vi välja mellan värme och presenter. Kanske tvingas vi äta julbord med vinterjackan på, för att hålla värmen. För just den här vintern blir presenterna nog inte den största utgiften, utan elräkningen.

Elpriserna har rusat till fullkomligt hutlösa nivåer. Många med mig vet nog inte hur de ska klara av att betala räkningarna. Kanske tvingas man pantsätta det fina armbandsuret eller mormors gamla guldhalsband. I valrörelsen fick vi höra om det generösa elprisstödet som skulle komma senast den första november. Många med mig hoppades på att det skulle hjälpa oss klara den stundande vintern.

När de blåbruna sedan kom till makten fanns då ett hopp i mig och många andra om att deras utlovade stöd skulle finnas på plats åtminstone innan julmånaden började. Så att vi skulle få en chans att klara av både elräkningen och att köpa presenter. Men så blev det inte. Istället får vi nöja oss med ett halvdant bidrag. Som baseras på det gångna årets elpriser, som i och för sig var höga,men ingenting mot det som väntas denna vintern. Dessutom kommer stödet först i februari när vintern snart är över.

Med en moderat som statsminister är det kanske föga förvånande att stödet blir högst för de som har förbrukat mest. Vilket är tokigt på många sätt, inte minst när vi har elbrist. Men för de som bor i de norra delarna av landet blir det inget stöd alls, trots att elpriserna och elförbrukningen är oerhört höga.

Energiministern som innan valet lovade dyrt och heligt att hon skulle ta ansvar frågas ut i aktuellt, om varför de som redan har det bäst får mest stöd. Då avleder hon frågan och svarar istället på något helt annat. För mig är det uppenbart att detta inte är något annat än ett stort vallöftessvek. Ett svek mot hela det svenska folket. Mot alla ensamstående mödrar, mot alla lågavlönade arbetare, och mot de barnfamiljer som tvingas välja mellan värme och presenter.

Det är inget enkelt problem att lösa. Speciellt eftersom det är många faktorer som gjort att vi hamnat i denna helt absurda situation. Men från landets beslutsfattare som fått mandat från det svenska folket att leda oss ur denna svåra situation, kan man i alla fall förvänta sig lite mer än ett stöd som räknar bort befolkningen i mer än halva delen av landet.

När Kristersson och company satt i opposition, skrek de högst av alla om att ta ansvar. De påstod att deras politik kunde rädda oss ur denna svåra situation. För mig är detta inget annat en ett pyramidalt svek, inte minst mot deras egna väljare, men även mot hela befolkningen. Kristersson, det är dags att kliva ner från den stora tronen i Rosenbad och börja ta ansvar!

Albin Bolund, medlem i SSU Uppsala

  • Albin Bolund Medlem i SSU Uppsala

Vad tycker du?

Dela gärna artikeln om du håller med. Om du inte håller med, skicka in en replik.
Skriv en replik och skicka in den till oss.