Den socialdemokratiska opinionsportalen

Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet

Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet

Vill du att alla ska hata dig, Ebba Busch?

När våra folkvalda politiker gång på gång ägnar sig åt lögner för att vinna röster spär det på politikerföraktet. Det är dags att inse att lögn kanske vinner idag, men att sanningen alltid vinner imorgon, skriver William Häggkvist, vice ordförande för SSU Örnsköldsvik.

Politiker som ändrar ståndpunkt och tappar bort sina moraliska kompasser lika snabbt som stockholmare kastar in handduken vid lite snöfall är ett problem för vår demokrati. Tyvärr har denna valrörelse visat att Sveriges politiska landskap är på väg åt fel håll. Jag kan inget annat göra än att undra – vad i hela friden håller ni på med egentligen, regeringen?

Att den nya regeringen inte verkar kunna hålla vad den lovat är det nog ingen som har missat. Tydligaste exemplet är högkostnadsskyddet mot höga elpriser som bland andra Ebba Busch (KD) och Ulf Kristersson (M) presenterade i valrörelsen. De lovade att ett sådant skulle vara på plats den 1 november. Det var det inte. Inte heller fanns det något annat stöd på plats den 1 november.

Stödet som till slut presenterades var lika katastrofalt dåligt som kvalitén på Skansens inhägnader. Att exkludera det kära hjärtlandet, som KD benämnde det i valrörelsen, det vill säga norra Sverige, var inget problem längre.

När vår nya energiminister Busch intervjuas i SVT:s ”30 minuter” får hon frågan om hon inte visste att förslaget med ett högkostnadsskydd aldrig skulle gå att genomföra. Som svar får programledare Anders Holmberg ett ”Jo”. Två bokstäver som om du frågar mig borde reta varenda person som lagt sin röst på något av regeringspartierna.

Samtidigt, har vi politiker som Romina Pourmokhtari (L) som innan valet lovade röda linjer mot SD (som nej till budget-samarbete och SD-tjänstemän på regeringskansliet). Hon lovade arbetsvägra om dessa röda linjer överskreds. Något jag respekterade starkt hos henne, hon var en politiker med ryggrad.

Men Pourmokhtari valde efter valet att inte bara frångå alla sina så annars tydliga grundvärderingar utan även sin ryggrad för ett jobb som miljö- och klimatminister i en marionettregering där SD håller i trådarna. ”Ulf Kristersson med SD – nej tack” skrev Pourmokhtari på Twitter för cirka två år sedan. Nu vet vi att det var ren lögn.

När sådana löftesbrott och tvärvändningar förekommer, vad gör det med trovärdigheten till demokratin? Jag ser med oro på USA, där så gott som ingen har tilltro till politiken – höger som vänster. Är det ett sådant politiskt landskap regeringspartierna vill ha? Tydligen är det så de tycker i varje fall, eftersom ingen av deras toppar ens ser något problematiskt med att säga en sak innan valet och en annan sak efter valet.

När våra folkvalda politiker gång på gång ägnar sig åt lögner för att vinna röster spär det på politikerföraktet. Det urholkar demokratin. Det är dags att inse att lögn kanske vinner idag, men att sanningen alltid vinner imorgon.

Vad regeringen egentligen håller på med, vet nog knappt de själva. Men tills vidare föreställer jag mig Ebba Busch dansa runt i regeringskansliets ekande korridorer, med hörlurar i öronen sjungandes till Linda Bengtzings ”Jag ljuger så bra”. För någon ånger, det verkar hon inte ha.

William Häggkvist, vice ordförande för SSU Örnsköldsvik

  • William Häggkvist Vice ordförande för SSU Örnsköldsvik

Vad tycker du?

Dela gärna artikeln om du håller med. Om du inte håller med, skicka in en replik.
Skriv en replik och skicka in den till oss.