Den socialdemokratiska opinionsportalen

Foto: Shutterstock och privat

Foto: Shutterstock och privat

Sänk skatten – det ska löna sig att arbeta!

En knegare kan inte bli rik i Sverige idag. Om arbetarrörelsen vill vinna tillbaka sina väljare är det dags att åtgärda detta. En sjuksköterska ska inte skatta högre än en miljardär, skriver Mathilda Bernat, ledamot i SSU Kalmar Stad.

Sverige var länge ett av världen mest jämlika länder. Men de senaste decennierna har något skett. Skillnaden mellan de förmögna och resten av befolkningen har ökat explosionsartat, och det svenska klassamhället är mer påtagligt än någonsin. Vi har fler dollarmiljardärer per capita än Japan och Brasilien. Dessutom är andelen av ekonomin som ägs av den rikaste promillen högre här än i USA.

Sverige är samtidigt ett av de länder i världen med högst skatt på arbete. Och talepunkten “vi är världens mest beskattade folk“ ekar högt såväl bland befolkning som i regeringskansliets korridorer. När det däremot kommer till frågan om förmögenhetsskatt, arvsskatt, fastighetsskatt, gåvoskatt eller skatt på utdelningar, ekar det tomt. Dessa avskaffade skatter har tillsammans med en kontinuerlig ökning av skatt på arbete bidragit till att Sverige nästan har större klassklyftor än i USA.

År 1996 fanns det 28 miljardärer i Sverige, varav många var välkända namn, såsom Ingvar Kamprad. Den siffran har ökat och ligger idag på 542 miljardärer. Siffran ökar inte sakta heller, på bara 24 månader har Sverige fått 330 nya personer som är goda för över en miljard svenska kronor.

Tillsammans har miljardärernas förmögenheter blivit 30 gånger större på 25 år. Trots det beskattas en sjuksköterska hårdare än dessa miljardärer. Det faktum att det är högern, och inte S, som driver sänkta skatter, är också den största anledningen till att vi har förlorat röster. Det är något vi borde skämmas över!

De svenska klassklyftorna öppnade för en stund allt fler svenskars ögon, men diskussionen skiftade abrupt från att beskylla de rika, till att beskylla arbetarrörelsen. Pikanta röster stack upp som spikar på arbetsplatserna runt om i landet. Budskapet till arbetarna var: “Sänkt skatt!“.

Arbetare växlade från arbetarrörelsens röda valsedlar till valsedlarna med ett partimärke vars design ska likna linjerna i en börstabell; partiet vars förtroendevaldas röster var färgade av förmögehetspromillens robusta förmenande. Arbetares röster gick till det parti som avskaffade förmögenhets- och arvsskatterna, men totalt sket i att sänka skatten på löner under 50 000, och som ännu en gång gjorde de rika ännu rikare.

En knegare kan inte bli rik i Sverige idag. Om arbetarrörelsen vill vinna tillbaka sina väljare är det dags att åtgärda detta. Verkligheten ska inte längre vara att en sjuksköterska skattar högre på sitt arbete än vad en miljardär skattar på sin förmögenhet. Det ska vara tvärtom.

Vi måste inskränka överklassens möjligheter att förflytta pengar till andra länder för att komma undan skattesatser. Vi måste återinföra förmögenhetsskatt, arvsskatt och gåvoskatt, och därigenom finansiera en skattesänkning för de mest pressade i samhället och få ett slut på diskussionen om bidragsberoende.

Vi måste ta tillbaka knegarsverige – sossar, det är dags att börja kämpa för sänkt skatt på arbete!

Mathilda Bernat, ledamot i SSU Kalmar Stad

  • Mathilda Bernat Ledamot i SSU Kalmar Stad

Vad tycker du?

Dela gärna artikeln om du håller med. Om du inte håller med, skicka in en replik.
Skriv en replik och skicka in den till oss.