Den socialdemokratiska opinionsportalen

Bild: Shutterstock och privat

Bild: Shutterstock och privat

Rädda oss från hetsen

Det är inte hållbart för oss unga tjejer och kvinnor att växa upp i ett samhälle där vi konstant matas med ideal som för många av oss är orimliga. Ansvaret måste ligga på de stora plattformarna själva att se över huruvida deras content är skadligt, skriver Alma af Forselles, kommunikatör för SSU Frihet.

Som liten blev jag ofta retad för mitt utseende av killarna i klassen och framförallt min glugg mellan tänderna. De kommentarerna var okej de första gångerna, men ju fler gånger jag hörde dem desto mer tog jag åt mig. Jag frågade tandläkaren om jag kunde få tandställning. När han sa att det var onödigt blev jag arg. Jag satt och tittade på mig själv i spegeln och tänkte att jag aldrig kommer se perfekt ut på grund av mina tänder.

Att vi unga utsätts för kroppshets på internet är ingen nyhet – det är ett faktum. Vi ser Kim Kardashian i bikini och äcklas över hur mycket vi vill vara som henne. Vi ser modeller på Instagram som lever på att se bra ut och inget annat.

Som ung tjej spenderar jag så mycket tid på att studera kroppsideal, trender och hur jag ska sminka mig för att se bäst ut. Men för vems skull gör jag detta? Vill jag verkligen sitta en timme varje morgon innan skolan för att sminka mig, eller är detta något sociala medier har planterat i min hjärna? Det samhälle vi lever i nu är inget som jag vill att framtida generationer ska behöva leva i.

Tjejer i tonåren ska se ut som vuxna, men ändå vara barn. Vi får inte ha några imperfektioner, utan måste alltid vara perfekta. Redan innan vi unga tjejer kommer in i tonåren har vi bildat en uppfattning över hur samhället vill att vi ska se ut. Vi matas med bilder på tjejer med onaturliga proportioner och med så många filter att de är oigenkännbara.

Åldern där barn får sin första telefon eller surfplatta blir bara lägre och lägre. Unga tjejer har allt lättare för att falla för det de ser på internet. Som ung tjej ser du inte att bilderna på de perfekta tjejerna är retuscherade och filtrerade – allt upplevs som sanning. Och det är inte tjejernas fel, i yngre tonåren infinner det sig alltid en viss naivitet.

I sociala medier är kroppshets vanligt förekommande. Du ska se ut på ett visst sätt, annars är du ful och ingen kommer vilja ha dig. Detta leder i sin tur till att tjejer får en skev bild på sig själv, vilket kan resultera i ätstörningar och kroppsdysfori. Dagens ideal ger inte utrymme för större kroppar, kurvor, kroppsfett, kroppsbehåring eller bristningar.

Men är det verkligen bara unga tjejer som influeras av media? Nej, såklart inte. I varje så kallad “damtidning” finns det artiklar om viktminskning och kroppshets. “Jag förlorade 10 kilo på två veckor!”. Rimligt? Nej. Men barn är mer naiva och löper större risk för att influeras av allt negativt som sker, utan att förstå vad de utsätts för.

Det är inte hållbart för oss unga tjejer och kvinnor att växa upp i ett samhälle där vi, dag in och dag ut, matas med ideal som för många av oss är orimliga. Det ska inte heller behöva ligga ett ansvar på föräldrar att se till att deras barn inte ska hamna fel på internet. Ansvaret måste ligga på de stora plattformarna själva att se över huruvida deras content är skadligt.

Och stora dagstidningar behöver kanske inte publicera artiklar som kan uppfattas kroppshetsande. Det finns nog viktigare saker att skriva om.

Idag kan jag titta mig själv i spegeln utan att bara tänka på ifall killarna kommer reta mig idag. Även fast jag fortfarande jämför mig vid andra tjejer på internet har jag insett att det inte handlar om vad andra tycker om mig utan om hur jag ser på mig själv.

Alma af Forselles, kommunikatör för SSU Frihet i Lund

  • Alma af Forselles Kommunikatör för SSU Frihet i Lund

Vad tycker du?

Dela gärna artikeln om du håller med. Om du inte håller med, skicka in en replik.
Skriv en replik och skicka in den till oss.