Den socialdemokratiska opinionsportalen

Foto: Shutterstock och privat

Foto: Shutterstock och privat

Alla Hjärtans Dag-presenter till din tjej: här är tre tips!

Idag är det 14 Februari, kärlekens dag. Noor Karim, deltagare på Aftonbladets Ledarskriv och före detta SSU-förbundsstyrelseledamot, ger en praktisk lista med tips på Alla Hjärtans Dag-presenter att ge till din tjej.

Idag är det alla hjärtans dag. Dagen du hade glömt om det inte vore för att din flickvän pikade dig häromveckan. Du börjar gå igenom vad du köpt tidigare och kan stryka en bukett rosor, hennes favoritparfym och smycken från listan. Stressen infinner sig. Misströsta inte, jag har kommit till din undsättning. Här kommer mina tips som skulle få kärleken att spira:

Tips nummer 1:

Sollefteå har under veckan en kärleksvecka med parollen ” Älska mer – vi behöver bli fler” i syfte att vända den negativa trenden av antalet barnafödslar. De senaste årens rapporteringar från den krisande förlossningsvården med barnmorskor som är rädda för att inte räcka till varken för den födande modern eller den nyfödda bebisen borde varit alarmerande nog.

Ni har säkert haft diskussionen, hon har visat dig namnlistan och ni planerar att köpa en trea. Mitt första tips är att du lovar henne att jobba för att barnmorskor ska få fler kollegor och bättre arbetsvillkor så de kan garantera patientsäkerheten när ni ska få barn.

Tips nummer 2:

När vi ändå är inne på barn-frågan, här är mitt nästa tips. Nyligen presenterade TCO en rapport som visar att kvinnor är borta från arbetet drygt nio månader längre än männen under föräldraledigheten. Räknar man in obetald föräldraledighet är siffran över ett år.

Att vara borta från arbetsmarknaden påverkar kvinnors inkomst, karriärmöjligheter och på längre sikt deras pension. Därför borde du redan nu lova att dela lika på föräldraledigheten. På så vis känner hon sig trygg med att du värnar hennes inkomst, karriär och självständighet.

Tips nummer 3:

Apropå välfärden, här är mitt sista tips. Hundra år efter införandet av allmän rösträtt noterar man att män och kvinnor aldrig röstat så olika. Könssegregationen beskrivs vara såväl ekonomiskt som kulturellt färgad och allra starkast rör det kvinnors position i samhället. Frågor som rör välfärden och att minska inkomstskillnaderna är typiskt kvinnofrågor medan kärnkraften är en typisk mansfråga.

Om du hört devisen ”happy wife, happy life” borde du anteckna noga nu. För vad skulle göra henne lyckligare än få mer lön och bättre vård när hon skulle behöva? Därför borde du lova att tänka på henne nästa gång du röstar. Du har en chans att infria löftet redan nästa år när EU-valet inträffar.

En dag eller en kärleksvecka räcker inte, skippa prylarna och tänk långsiktigt. Ge löften som ger henne bättre vård vid behov, lika lön som hennes manliga kollega och en bättre pension så ni båda kan ha det bra på ålderns höst.

Noor Karim, deltagare på Aftonbladets ledarskriv

  • Noor Karim Deltagare på Aftonbladets Ledarskriv

Vad tycker du?

Dela gärna artikeln om du håller med. Om du inte håller med, skicka in en replik.
Skriv en replik och skicka in den till oss.