Den socialdemokratiska opinionsportalen

Foto: Emil Nordfjell, SSU

Foto: Emil Nordfjell, SSU

SSU, vart tog folkbildningen vägen?

Nu är falangerna borta, men i stället för att lära den nya generationens SSU:are om idépolitik, ideologi eller sakpolitik, har vi under det gångna valåret fått lära oss att värva. Vi ska vara störst, men vi ska också vara bäst och vackrast, skriver Benjamin Thisner, ordförande för SSU Enköping.

SSU är en stor organisation, och med det följer ansvar. Att samla, skola och påverka ska vara våra huvudmål, men ibland känns det som att SSU enbart bryr sig om att samla – att vi ska vara störst. Vi agiterar ofta med vackra ord om att ‘’vi är nordens största politiska ungdomsförbund’’, men det spelar ingen roll om vi inte är bildade.

Många i förbundsstyrelsen och distriktsstyrelserna kommer från en tid i SSU:s historia präglad av falanger och bråk, men de är åtminstone bildade på sitt sätt. Oavsett om de är, säg, marxister från Skåne, eller gråare socialdemokrater från Stockholms Län, så är den äldre SSU-generationen bildad.

Nu är falangerna borta, men i stället för att lära den nya generationens SSU:are om idépolitik, ideologi eller sakpolitik, har vi under det gångna valåret fått lära oss att värva. Fokuset på att bara expandera i medlemsantal men inte i verksamhet har skadat Sveriges SSU-distrikt och kommuner.

Ja, det är jättekul att trycka upp SSU:s höga medlemssiffror i MUF:s ansikte. Men med dagens bildning och skolning i SSU kommer vi aldrig kunna möta MUF om 10 år ansikte mot ansikte. Att ha 150 medlemmar i en klubb är jättekul, men att en eller två personer sitter själva på ett medlemsmöte är mindre kul. Det tror jag att alla håller med om.

Jag upplevde att festivalen, ett evenemang som egentligen skulle skapa engagemang och peppa inför slutspurten av valrörelsen, bara handlade om en avdankad artist. De pass som väl var planerade var jättebra. Men fokus låg tyvärr inte på passen, fokuset låg på A36.

Nyårskurserna var mycket givande, men om vi nöter ner själva kurserna alla deltagare gick har 80% av alla deltagare nog hört samma sak på en SSU-etta eller SSU-tvåa.

SSU måste säkra bildningsnivån för olika medlemmar. Har man gått en introkurs ska man klara en SSU-etta, och därefter en SSU-tvåa. Det är inte raketforskning. Men när klubbledarutbildningen på SSU:s nyårskurser känns lättare än en kursetta har vi misslyckats med att anpassa utbildningen efter SSU-klubbarna och ledarnas behov.

Nu har SSU tillsammans med partiet gått in i opposition. Fokus måste därför ligga på att bilda våra medlemmar, och där behöver förbundsstyrelsen och fexpen ta ett enormt ansvar. SSU måste se till att våra ledare faktiskt får rätt verktyg att samla, skola och påverka. Vi ska vara störst, men vi ska också vara bäst och vackrast.

Benjamin Thisner, ordförande för SSU Enköping

  • Benjamin Thisner Ordförande för SSU Enköping

Vad tycker du?

Dela gärna artikeln om du håller med. Om du inte håller med, skicka in en replik.
Skriv en replik och skicka in den till oss.