Den socialdemokratiska opinionsportalen

Foto: Shutterstock och privat

Foto: Shutterstock och privat

Media, ni borde bry er om en miljon arbetare

Arbetare får endast synas i media när de ställer krav, men arbetsgivarnas arbetarfientliga motkrav syns aldrig. Vanligt folks kamp måste få mer plats i media. Det skriver Alexander Larsson, elektriker från Landskrona.

I mediaflödet syns influencers som testar kläder eller gamla sportprofiler som gissar på ifall hemmalaget kommer vinna för att de har klackens stöd eller inte – ämnen som kan vara trevligt att spendera oräkneliga timmar på att läsa om när vi slösurfar hemma i soffan. Men när får vi ta del av den otroligt lilla delen av mediaflödet som faktiskt gör skillnad och är viktig för gemene man?

Vi är mitt i en brinnande avtalsrörelse, men om du öppnar en dagstidning syns det inte. Kanske får avtalsrörelsen eventuellt en tredjedels sida, medan någon b-kändis som gjort bort sig (igen) under en utekväll får förstasidan och de stora rubrikerna. Är vi arbetare verkligen så tråkiga? Är vår kamp för bättre arbetsförhållanden verkligen så oviktiga att den inte ska synas?

I skrivande stund har stora fackliga förbund precis lämnat över sina avtalskrav som berör över en miljon svenska arbetare. En miljon! Hur kan detta missas? Förarbetet är klart, underarbetet är klart, nu har våra främsta förhandlare bollen i sina händer och alla deras fackliga medlemmars stöd i ryggen under deras tuffa förhandlingar.

Resultatet av medias ointresse är tyvärr att avtalsrörelsen inte är vida känd bland gemene man. De enda gångerna avtalsrörelsen får ta lite plats i mediabruset är när arbetare ställer krav på högre löner för att kunna betala för sina bostäder, sin mat och andra nödvändigheter.

Aldrig någonsin syns arbetsgivarnas arbetarfientliga krav. Oregelbundna arbetstider, lägre löner, sänkta ersättningar, helgarbete och utökat nattarbete är bara några få exempel på krav som förhandlingsdelegation från arbetarna möter.

Beror det på avsaknad av förståelse om vad en avtalsrörelse är? Avtalsrörelsen som inom fackförbunden nästintill är en högtid – när det stora arbetet äntligen skall lämnas över till motparten.

Kulmineringen av allt blod, svett och bläck som krävts när alla motioner skrevs innan våra kongresser. Frukten av alla långa debatter i talarstolarna när vi slogs för vår sak – för det vi tyckte var vägen framåt för arbetarrörelsen. Sedan skickades dessa utom vårt räckhåll till avtalsdelegation, och nu är de snart offentliga. Det är vad avtalsrörelsen innebär.

Det är dags att låta arbetare ta mer plats i media, och att viktiga nyheter premieras. Gör skillnad på riktigt! Journalister, skriv och rapportera om vanligt folk!

Alexander Larsson, elektriker från Landskrona

  • Alexander Larsson Elektriker från Landskrona

Vad tycker du?

Dela gärna artikeln om du håller med. Om du inte håller med, skicka in en replik.
Skriv en replik och skicka in den till oss.