Den socialdemokratiska opinionsportalen

Foto: Shutterstock och Jonas Beltrame-Linné, Kry

Foto: Shutterstock och Jonas Beltrame-Linné, Kry

Gråsossar, våga snacka ideologi!

Många aktuella diskussioner handlar om saker alla är överens om. Vi måste visa att det finns en frihetsdröm bortom sänkta skatter och att kunna ringa privata vårdföretag, skriver Wilma Fallgren-Ahlström, ordförande för Skellefteås SSU-Krets.

Jag är inte nöjd med debattklimatet i Sverige. Faktum är att jag inte är nöjd över vad något parti har hållit på med den senaste tiden.

Varför ska vi för tusende gången påstå att vi ska krossa gängkriminaliteten. Ja, såklart ska vi det – vad annars? Visa mig ett exempel på att en politiker säger att Sverige behöver högre elpriser och mer gängkriminalitet – det finns inte. Inget parti strävar efter det.

Många aktuella diskussioner handlar om saker alla partier är överens om. Det grundar sig, tror jag, i att allas ställningstaganden är moraliskt motiverade. Är det bra att ungdomar skjuter varandra? Nej, stoppa gängkriminaliteten.

Men det finns ju ingen mening med att alla partier ska stå och säga samma sak. Det enda det åstadkommer är att skada folkets förtroende för oss. “Vad spelar det ens för roll vem man röstar på om alla bara säger samma sak?” Nu vet alla politiker att vi måste fixa energikrisen, stoppa gängkriminaliteten och korta vårdköerna. Frågan är bara hur, och det är där ideologin kommer in.

Det är inte alltid att ställningstaganden grundar sig i ens ideologi, men åtgärderna man vidtar grundar sig alltid i ideologin. För det är det som skiljer oss åt som politiska partier. Vi vill till exempel inte släppa in marknaden i välfärden, det vill högern. I den politiska debatten mellan partier med olika ideologisk grund är det i slutändan alltid just ideologin som är det viktiga.

Vi måste våga snacka ideologi. Vi måste våga säga att vi är demokratiska socialister. Vi måste visa att det finns en frihetsdröm bortom sänkta skatter och att kunna ringa privata vårdföretag.

Vi måste våga vara lite mer radikala, lite skarpare och mycket rödare. För när vi talar övertygande om kapitalismens förtryck, när vi står bakom arbetarna i ur och skur, det är då den socialdemokratiska rosen blommar.

Det är dags att ni gråsossar lyssnar på några Palme-tal och funderar på texten när ni sjunger internationalen. Det är dags att spola tillbaka retorikens band. Nu ska vi skapa socialdemokratisk opinion. Sossar: våga vara vänster!

Wilma Fallgren-Ahlström, ordförande för Skellefteås SSU-Krets

  • Wilma Fallgren-Ahlström Ordförande för Skellefteås SSU-Krets

Vad tycker du?

Dela gärna artikeln om du håller med. Om du inte håller med, skicka in en replik.
Skriv en replik och skicka in den till oss.