Den socialdemokratiska opinionsportalen

Foto: Shutterstock och privat

Foto: Shutterstock och privat

Medan du läser denna text blöder Palestina

I dagsläget finns det inga officiella sanktioner mot Israel utan endast handelsbojkotter av frivillig art. EU och FN måste införa kännbara sanktioner, skriver Edvin Sali, medieansvarig för SSU Frihet.

Svält, krig, klimatförändringar, rusande elpriser och lågkonjunktur. Det pågår många kriser i världen, som vi unga kommer få ta smällen av.

Vi får aldrig konkreta förslag på hur problemen ska lösas. Politiker pratar om vad andra politiker gör fel och vi kommer aldrig framåt. Därför måste vi agera innan det är för sent. Men hur gör vi? Samtidigt med att du läser denna text hålls oskyldiga palestinier fångna bakom murar och taggtråd av israeliska soldater.

Israel-Palestina konflikten är ett krig om land och makt. Det är en David och Goliath-situation, där en rik stat med en stor militärbudget och stöd från USA för ett krig mot ett förtryckt folk som besvarar så gott de kan.

Under Al Nakba som betyder “katastrofen” på arabiska 1948 fördrevs minst 750 000 palestinier och över 400 byar jämnades med marken av israeliska militära styrkor. Den dominerande organisationen på den palestinska sidan, PLO, erkänner staten Israel sedan 1988 men hävdar alla människors rätt att återvända till sina hemstäder och byar, vilket Israel säger blankt nej till.

I nuläget är det inte längre ett krig mellan stater. Det är en konflikt där civila palestinier mördas i israeliska soldaters angrepp på palestinska städer.

Som civil palestinier lever du ett otryggt liv och är konstant förföljd. Varje dag riskerar du att förlora ditt liv. Som civil israel kan du leva ett tryggt och säkert liv, så länge du inte yttrar dig negativt om den israeliska staten. Det är en hemskt situation, där den ena sidans befolkning måste blunda för vad som händer på den andra sidan för att inte mista livet.

Det är vi och resten av världen som bestämmer hur fredens framtid ska se ut. Om vi inte agerar, lever civila palestinier och israeler vidare i en oro. Sverige och andra länder måste ta emot fler civila människor än vad vi gjort innan som lever under hot. Vi måste tillsammans med andra länder i världen och FN ställa hårda krav på den Israeliska staten, så att deras agerande får konsekvenser.

I dagsläget finns inga officiella sanktioner mot Israel utan endast handelsbojkotter av frivillig art. EU och FN måste därför införa kännbara sanktioner mot stater som bryter mot mänskliga rättigheter, såsom Israel.

Jag vet att det låter som ett stort arbete och ett nästan omöjligt uppdrag, men det är därför det är så viktigt att vi alla engagerar oss och aldrig slutar kämpa för mänskliga rättigheter och palestiniernas rätt att leva i fred. För vi är framtiden och vi kan!

Edvin Sali, medieansvarig för SSU Frihet Lund

  • Edvin Sali Medieansvarig för SSU Frihet i Lund

Vad tycker du?

Dela gärna artikeln om du håller med. Om du inte håller med, skicka in en replik.
Skriv en replik och skicka in den till oss.