Den socialdemokratiska opinionsportalen

Foto: Emil Nordfjell, SSU och privat

Foto: Emil Nordfjell, SSU och privat

SSU, vi missar ett öppet mål i bostadspolitiken

Mellan varven loggar jag in på Facebook och undrar vad som är konstigast – att lämna en like på ett ex:s bostadssökande-inlägg, eller att SSU inte gör mer med den bostadspolitik vi fattade på kongressen 2021? Det skriver Eskil Carlström, ordförande för SSU Jönköpings län.

Den högerkonservativa regeringen har återigen fört fram en bostadspolitik som leder till ett ökat bostadsunderskott. Det drabbar framför allt oss unga.

På andra sidan finns det ett socialdemokratiskt ungdomsförbund som har en ny och bra bostadspolitik. Men som inte gör något utan istället tittar på när borgarna förvärrar bostadskrisen. SSU kan bättre.

Ni känner säker igen er i följande situation: man tittar ut genom fönstret och ser de första gula löven på ett träd. Då och då plockas en telefon upp för att slösurfa en stund. Plötsligt möts man av ett inlägg på skärmen. Ofta från en gammal kärlek eller gymnasiekompis som man nästan glömt bort som stolt berättar att den ska flytta till en ny stad och därför söker en bostad, akut.

Så här ska det inte vara, brukar jag då tänka. För att senare fråga mig själv: varför finns det ingen opposition som kan ena och organisera unga som lider på en sjuk bostadsmarknad?

I dagens samhälle pekas nästan alla problem ut som socialdemokratiskt skapade problem. Men bostadspolitikens fullständiga haveri bär enbart den gamla alliansregeringen ansvar för. För det var den regeringen som slopade det statliga investeringsstödet och istället satsade på att fler skulle äga sitt boende.

Att borgerlig bostadspolitik är dålig är tydligt: när alliansregeringen tillträdde 2006 låg bostadsunderskottet på noll, när de förlorade valet 2014 hade det vänts till ett bostadsunderskott på cirka 160 000 bostäder.

Vi är många unga som lever i bostadskrisens helvete som Alliansen skapade. Därför blev jag otroligt glad över att vi på SSU-kongressen 2021 biföll många skarpa förslag för att minska ungdomsbostadsbristen. Bland annat införandet av en nationell bostadsgaranti och ökat statligt inflytande i bostadspolitiken.

Nu upprepar sig historien. Den kristdemokratiska bostadsministern Andreas Carlsson proklamerar med stolthet att han avskaffat investeringsstödet och vill öka möjligheterna till att äga sitt boende. Exakt samma recept som gav ett avgrundsdjupt bostadsunderskott 2006.

Nu när den högerkonservativa regeringen gör allt för att försvåra för unga att flytta hemifrån är det vårt uppdrag att organisera unga och göra livet jobbigt för högern. För vem ska stå på ungas sida mot en politik som faktiskt försämrar deras livsvillkor, om inte vi? Om vi vill locka unga till att engagera sig i SSU måste vi alltid hålla fanan högst i materiella frågor som på riktigt gör skillnad för deras liv.

SSU måste vara den högljudda oppositionen för en rättvis bostadspolitik. Inget politiskt ungdomsförbund förutom SSU har vare sig musklerna eller rätt politik för att vara en ung opposition i bostadspolitiken. Spelplanen är därför öppen, och bollen ligger vid SSU-förbundets fötter. Vi kan inte sitta på läktaren medan borgarna gör allt för att hindra unga från att flytta hemifrån.

Så, jag får väl fortsätta ligga hemma i soffan, lyssna på I know it’s over av The Smiths, titta tillbaka på de beslut vi fattade på kongressen 2021 och undra ifall politiken vi beslutar om på kongressen gör någon skillnad?

Mellan varven loggar jag in på Facebook och frågar mig om vad som är konstigast – att lämna en like på ett ex:s Facebookinlägg där denne söker ny bostad, eller att SSU inte gör mer med den bostadspolitik som vi fattade på kongressen 2021?

Om några månader är det SSU-kongress igen. I Norrköping ska ombuden fatta beslut om SSU:s nationella politik. Jag hoppas att ombudens slit kommer göra skillnad.

Eskil Carlström, ordförande för SSU Jönköpings län

  • Eskil Carlström Distriktsordförande, SSU Jönköpings län

Vad tycker du?

Dela gärna artikeln om du håller med. Om du inte håller med, skicka in en replik.
Skriv en replik och skicka in den till oss.