Den socialdemokratiska opinionsportalen

Foto: Fredrik Sandin Carlson, LO och privat

Foto: Fredrik Sandin Carlson, LO och privat

Avtalsrörelsen var årets sämsta aprilskämt, LO!

Är det verkligen rimligt, Svenskt Näringsliv och Susanna Gideonsson, att vi arbetare ska nöja oss med era “historiskt höga” löneökningar och generösa handlingar? Nej, det är inte rimligt, skriver Emily Tomas, målare från Malmö.

Visst var det ironiskt att märket för den pågående avtalsrörelsen sattes i lagom tid till första april? Representanter för företagare och Svenskt Näringsliv poserade ståtligt framför kameran och uttryckte att de har sträckt sig så långt de kan gå – att de har varit generösa mot oss stackars arbetare.

LO:s ordförande själv uttrycker att löneökningen på 4,4 procent de krävde var “historiskt hög”, i försök att övertyga oss om att det är realistiskt och rimligt. Det där med svensk konkurrenskraft, ni vet.

Nu har alltså märket satts. 7,4 procent över två år ska vi få, inklusive en låglönesatsning. Det låter ju helt underbart! Nu kan kanske arbetarna andas ut.

Eller är allt ett enda stort aprilskämt? Är det rimligt att vi arbetare ska ta på oss ansvaret för Sveriges inflation? Att vi ska gå på bara knän och tömma småmynten ur plånboken medan både ICA Gruppen AB och Vattenfall AB ligger i toppen bland de svenska företag som omsätter mest i nuläget?

Är det rimligt att vi ska vara glada över en reallönesänkning, vilket det nya märket ändå blir? En årstakt på 3,7 procent täcker inte en inflation på 12 procent. Och en låglönesatsning är bra, men det borde vara en självklarhet att alla människor ska ha en dräglig lön att leva på i ett utvecklat land som Sverige. Är det rimligt att en topp-VD tjänar lika mycket som 93 städare? Är det verkligen rimligt?

Ja, LO:s avtalskrav i denna avtalsrörelsen var historiskt höga. Men det är även den ekonomiska pressen på svenska hushåll. Det är även företagens omsättningar. Det är även VD-arnas bonusar.

Sveriges arbetares rättigheter har backat hundra år tillbaka i tiden. Vi har bland de högsta pensionsåldrarna i Europa, inflationstakten stiger snabbare än resten av Europa, vi har redigerat LAS till fördel för arbetsgivarna, vi har unga som står utan bostäder och fattigpensionärer som trots att de byggt vårt Sverige med sina nu sjuka, utslitna kroppar köar utanför Stadsmissionens portar för ett varmt mål mat.

Vi har vårdpersonal som bränner ut sig själva för skrattretande löner, handelsanställda som kontinuerligt larmar om arbetsmiljöbrott utan att få gehör, samtidigt med historiskt höga nivåer av arbetsrelaterad stress och psykisk ohälsa i Sverige.

Vi har inte ens svenska kollektivavtal på den svenska arbetsmarknaden, och att sänka arbetsdagen från 8 timmar till 6 timmar är, trots studier som visar på bibehållen produktion och positiva effekter på mående, så långt bort på kartan att det är större chans att en alien från Mars vinner en Oscar. Vem vet, han kanske också får en impuls att ge Chris Rock en rak höger. Det hade varit mer underhållande än skämtet som är den nuvarande avtalsrörelsen.

Är det verkligen rimligt, Svenskt Näringsliv och Susanna Gideonsson, att vi arbetare ska nöja oss med era “historiskt höga” löneökningar och generösa handlingar? Nej, det är inte rimligt. Det är er självklara plikt att se till att svenska arbetare kan leva och överleva på sina löner.

Utan oss stannar Sverige, kom ihåg det.

Emily Tomas, Målarna avd. 2, Malmö

  • Emily Tomas Målarna avd. 2, Malmö

Vad tycker du?

Dela gärna artikeln om du håller med. Om du inte håller med, skicka in en replik.
Skriv en replik och skicka in den till oss.