Den socialdemokratiska opinionsportalen

Foto: Regeringskansliet och privat

Foto: Regeringskansliet och privat

Jag vill inte ha din Eid-hälsning, Ulf Kristersson

Jag vill inte ha en eid-hälsning. Jag vill ha starkare verktyg mot diskriminering. Muslimer diskrimineras och tas inte in i samhällsgemenskapen, skriver Adnan Sipovic, vice ordförande för SSU Västmanland.

Nu har den kommit – dagen jag väntat på efter 29 dagar av fasta. Äntligen ska jag kunna dricka kaffe på morgonen och äta lunch med mina kollegor och vänner. Tre dagar av firande. Jag uppskattar självklart en gratulation från vår statsminister, men det är skamligt enkelt att säga en fras.

Donald Trump, Boris Johnson och Emmanuel Macron har hälsat oss muslimer under Eid, för att sedan kalla oss för ”postlådor”, tvinga av muslimska kvinnor slöjan och beskylla oss för att följa barbariska traditioner.

Ulf Kristersson är inte annorlunda. Hans regeringsunderlag vill förbjuda slöjan i skolor och för myndighetspersoner. Hans regeringsunderlag röstar gång på gång nej till att bygga moskéer i otaliga kommuner. Hans regeringsunderlag beskyller oss för att inte vilja anpassa oss eller integreras.

Jag vill inte ha en eid-hälsning. Jag vill ha starkare verktyg mot diskriminering. Muslimer diskrimineras och tas inte in i samhällsgemenskapen, och sen beskylls vi för att inte anpassa sig eller integreras.

Sedan 2018 är det en arbetsgivares skyldighet att lönekartlägga dess anställda efter kön. Det är också tillåtet med positiv särbehandling, kvotering, i syfte att öka könsbalansen på en arbetsplats. Varför bara kön? Är det inte relevant att göra samma i de övriga diskrimineringsgrunderna?

Enligt EU är det också tillåtet att tillämpa en ”neutralitetspolicy” för privata företag, vilket i praktiken slår hårdast mot muslimska, beslöjade kvinnor. Om vi dessutom vill få in fler muslimska kvinnor i arbetslivet är detta kontraproduktivt.

Förutom det arbetsrättsliga så faller muslimer också offer för straffrättsliga handlingar. Hatbrotten mot muslimer ökar och polisen har för lite resurser för att klara upp brotten. Muslimska församlingar blir föremål för skadegörelse och säkerheten brister för många. Vissa muslimska församlingar väljer att bygga murar runt sina objekt och låser dörrarna under gudstjänst. Behöver det ske ett terrordåd som i Christchurch för att regeringen ska göra mer för att garantera muslimers säkerhet?

Slutligen finns det en strukturell diskriminering som gör det svårt för många muslimska församlingar att öppna bankkonton och teckna försäkringar. Församlingarna förvägras att öppna bankkonton pga rädsla för att finansiera terrorism och försäkringspremierna är för höga på grund av risken för skadegörelse.

Om muslimer inte garanteras sin rätt att kunna utöva sin kultur och religion, vilket garanteras i grundlagen, är risken för segregation stor. Muslimer och andra minoriteter kan komma att bilda sina egna gemenskaper, vilket tyvärr ökar risken för extremism.

Så Ulf Kristersson, bespara dig eid-hälsningen om du inte tar diskrimineringen av muslimer på allvar.

Adnan Sipovic, vice ordförande för SSU Västmanland

  • Adnan Sipovic Vice ordförande för SSU Västmanland

Vad tycker du?

Dela gärna artikeln om du håller med. Om du inte håller med, skicka in en replik.
Skriv en replik och skicka in den till oss.