Den socialdemokratiska opinionsportalen

Foto: Shutterstock och Kenneth G Forslund

Foto: Shutterstock och Kenneth G Forslund

Ska du bestämma över min identitet, Jimmie?

En persons svenskhet avgörs inte av religionstillhörighet, hårfärg, födelseort eller något annat humbug Sverigedemokraterna kan hitta på. Vem du att bestämma över min identitet, Jimmie? Det skriver Sandra Mathiasson, ordförande för SSU Göteborgsområdet.

Här om dagen kunde en läsa Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson säga I GP att fullt utövande muslimer inte kan vara riktiga svenskar. I torsdags fick Sverigedemokraternas gruppledare i Kungälvs kommunfullmäktige frågan om huruvida muslimer räknas som kungälvsbor, och svarade att “om man  hade känt en muslim hade den nog blivit högst förolämpad av att inte få tillhöra det land den kommer ifrån”.

Sverigedemokraterna vill tillsammans med regeringen förbjuda slöja för myndighetspersoner och i skolor. De beskyller muslimer för segregation och för deras “ovilja” att integreras eller anpassa sig till svensk kultur. De driver frågor som förstärker förtryckande strukturer, och spottar gång på gång ur sig rasistiska kommentarer.

Att bestämma om någon är svensk baserat på dennes religion påminner lite väl mycket om Tyskland 1933. Sverigedemokraterna flyttar ständigt fram gränsen för vad som är rätt och fel, vad som kan sägas och inte. Det är oroväckande att dessa typer av uttalanden accepteras i dagens samhälle och hur de får flyga förbi.

På sociala medier kan en läsa SD-sympatisörer skriva att “svenskar håller på att bli en minoritet i sitt eget land”. En kan läsa att islam är roten till gängkriminalitet där “invandrare skjuter svenska barn”, och högt uppsatta politiker inom Sverigedemokraterna uttrycker att islam är en avskyvärd religion.

Så vitt jag vet är religionsfriheten fortfarande grundlagsskyddad. Huruvida en är svensk avgörs inte av religionstillhörighet, hårfärg, födelseort eller något annat humbug Sverigedemokraterna kan hitta på.

Segregationen ökar, de ekonomiska klyftorna skenar och unga känner ingen framtidstro. Det är inte konstigt att unga känner misstro till samhället, när en aldrig kan bli en riktig svensk, oavsett vad en gör, på grund av ens religion. För att vara svensk måste du vara kristen, blond och blåögd. Något drastiskt behöver göras, den rätta vägen att gå är inte att sätta etiketter på vilka som är äkta svenskar och inte. Det krävs sociala reformer.

Jag råkar känna en muslim – jag känner mig själv och jag känner min familj. Jag är född och uppvuxen i Sverige och jag bor i Kungälv - en kommun där Sverigedemokraterna inte vill svara på om jag tillhör befolkningen på grund av min religion. Islam är inget land, och ingen annan än jag själv har rätten över min identitet.

Jag är svensk, jag är kungälvsbo och jag tillhör en muslimsk familj.

Sandra Mathiasson, ordförande för SSU Göteborgsområdet

  • Sandra Mathiasson Ordförande för SSU Göteborgsområdet

Vad tycker du?

Dela gärna artikeln om du håller med. Om du inte håller med, skicka in en replik.
Skriv en replik och skicka in den till oss.