Den socialdemokratiska opinionsportalen

Foto: Shutterstock och privat

Foto: Shutterstock och privat

Gör studenten avgiftsfri!

Alla har inte råd att köpa en studentmössa för tusentals kronor. Skolan borde erbjuda gratis studentmössor, istället för att sätta ekonomisk press på ungdomar som vill passa in i mängden, skriver Frida Johansson, ledamot i SSU Kalmar län.

I Sverige har i stort sett alla en studentmössa på studentdagen. De är inte billiga. I höstas fick min klass besök av ett företag som lät oss prova ut varsin mössa och sen beställa den. Man kunde designa den på oändligt många sätt och göra den så personlig man ville. Det tyckte många var kul och testade sig fram. Ganska snart insåg många att priset på den där mössan blev väldigt högt. 

Någon frågade vad det billigaste paketet kostade och fick som svar 1400 kronor. Många blev helt paffa. Visst hade vi hört att studentmössor inte är billiga, men 1400 kronor för en mössa som man har en dag?!? Det kändes helt orimligt. Mössorna kunde omöjligt vara värda så mycket. Dessutom fick vi endast 30 dagar på oss att trolla fram de pengarna. 

Alla ungdomar har inte råd att betala över tusen kronor för en mössa. Speciellt inte i en tid med inflation, där studiebidraget ligger på 1250 kr i månaden. Alla har inte besparingar, extrajobb eller närstående som kan betala mössan åt dem. Det blir fel när fokus hamnar på om man har råd med en mössa eller inte, istället för på att njuta av studenten.

Det är fel att schemalagd skoltid läggs på att prova ut något som eleverna själva ska betala. Som inte är obligatoriskt att köpa, men som förväntas av en. Om någon verkligen inte har råd blir det så tydligt. Då står man där medan alla andra har en mössa på huvudet på studenten. Och hur svarar man på varför man inte har någon mössa? Det blir verkligen en utsatt situation. På en dag man ska minnas hela livet.

Det hade varit mycket bättre om skolan erbjöd alla en varsin studentmössa – vill man hellre ha en annan får man betala den själv, men det finns ett avgiftsfritt alternativ.

Då skulle problemet med ekonomisk stress kring studentmössorna försvinna, samtidigt som det festliga och högtidliga med traditionen bevaras. Ingen skulle behöva känna sig förnedrad eller ledsen för att den inte har råd att köpa en mössa till sin sista dag i gymnasiet.

Studentdagen ska vara en dag fylld med glädje, stolthet och lättnad. Det är stort att man har tagit sig igenom gymnasiet och blir fri att styra över sitt eget liv. Studenten borde inte vara en dag fylld av ångest över ens ekonomi. Därför borde vi göra studenten avgiftsfri!

Frida Johansson, ledamot i SSU Kalmar län

  • Frida Johansson Ledamot i SSU Kalmar län

Vad tycker du?

Dela gärna artikeln om du håller med. Om du inte håller med, skicka in en replik.
Skriv en replik och skicka in den till oss.