Den socialdemokratiska opinionsportalen

Foto: Shutterstock och privat

Foto: Shutterstock och privat

Centralrättade prov skulle skapa mer rättvisa betyg

Elever som jobbat hårt möts av en röd avslagstext när de öppnar antagning.se. I stället knips platserna av personer som redan är privilegierade. Därför borde vi införa centralrättade prov, skriver Hans Gustafsson, juriststudent från Lund.

Rektorn för Handelshögskolan i Stockholm, ett av Sveriges mest prestigefyllda lärosäten, vill införa antagningsprov för elever från vissa skolor. Detta då Skolinspektionen har visat att i vissa skolor får majoriteten av eleverna högre kursbetyg än resultat på nationella proven.

Skolorna som pekas ut är bland annat Campus Manila, Lundsbergs och Täby enskilda gymnasium. Rektorerna på skolorna kunde inte förklara varför deras elever fick högre betyg än deras resultat på nationella prov när skolinspektionen frågade. Det kan däremot vem som helst med en grundläggande klassanalys göra. Alla skolorna som pekas ut är skolor dit de rika och socialt starka skickar sina barn.

Barn med socioekonomiskt starka föräldrar har redan bättre förutsättningar i skolan. Nu fuskas det dessutom på överklassens favoritskolor för att ge eleverna ännu större fördelar.

Det resulterar i att elever runt om i landet som jobbat hårdare och förtjänar platserna på högskoleutbildningar möts av en röd avslagstext när de öppnar antagning.se för att se om de kommit in på sina drömutbildningar. I stället knips platserna av personer som från början är privilegierade. Det är orättvist. Så kan vi inte ha det.

Låt mig vara tydlig med att de enskilda eleverna på de här skolorna inte är skyldiga på något sätt. Det är systemet med skolval, friskolor och betygssättning som låter överklassen få gräddfil. Det bästa hade varit att göra sig av med friskolorna och att reglera skolvalet. På kort sikt är det mest görbara att påverka betygssättningen. 

I stället för att låta enskilda skolor sätta betyg borde vi ha ett system med centralrättning. I ett sådant skulle resultatet på nationella prov i stort sett sätta betyget. Lärare skulle inte rätta sina elevers svar, utan svaren skulle samlas in och delas ut anonymiserade till lärare på olika håll i landet. På så sätt skulle de problem med fuskbetyg och betygsinflation som marknadsskolan för med sig försvinna.

Vi måste se till att antagningen till högre utbildning bygger på meriter, inte på klassbakgrund.

Hans Gustafsson, juriststudent från Lund

  • Hans Gustafsson Socialdemokrat och juriststudent från Lund

Vad tycker du?

Dela gärna artikeln om du håller med. Om du inte håller med, skicka in en replik.
Skriv en replik och skicka in den till oss.