Den socialdemokratiska opinionsportalen

Foto: Regeringskansliet och privat

Foto: Regeringskansliet och privat

Högerpolitiker, ni hotar vårt samhälle

Jag blir orolig och rädd när jag dagligen ser SD-politiker utrycka hat i form av islamofobi, rasism och homofobi. Det är högerpartier som utgör det verkliga hotet mot Sverige, inte "islamiseringen", skriver Otto Sjöblom, skribent på Ung Mening.

Hat mot religioner och etniciteter ökar mer och mer i Sverige. Mängden har trappats upp och massivt ökat efter valet förra året. Det massiva hatet kommer både från lokala, regionala och högt uppsatta politiker i olika partier.

SD-toppen Richard Jomshofs islamofobiska tweet för några veckor sedan blev mycket uppmärksammad. Han skrev bland annat “Eller varför inte en dialog om islam, denna antidemokratiska, våldsförespråkande och kvinnofientliga religion/ideologi, grundad av krigsherren, massmördaren, slavhandlaren och rövaren Muhammed.” Att skriva detta som partitopp för Sveriges andra största parti är för mig helt ofattbart.

Richard Jomshof och många andra säger ofta att islamiseringen är ett hot mot Sverige, men ur mitt perspektiv är det istället högerpartierna som utgör det verkliga hotet. Det som är ett problem i Sverige är det växande hatet mot till exempel muslimer. Det största hotet mot väst är inte de muslimska länderna, utan snarare Putins Ryssland. Samtidigt som SD säger att “man måste integrera sig”, är det deras hat som bidrar till ökad segregation och utanförskap i Sverige. Detta är dock något dessa människor förnekar.

Som regering måste man ta ansvar för att hålla ihop samhället, inte splittra det. Men detta misslyckas den nuvarande regeringen med, eftersom regeringen helt lutar sig mot SD, ett parti som i sin politik och ideologi inte verkar för ett mer enat samhälle. Detta är oerhört oansvarig politik, och något som kan få stora konsekvenser i framtiden. Regeringen måste ta ett större steg bort från SD och tänka på samhället, inte bara vad som gynnar dem själva.

Jag blir orolig och rädd när jag går in på Twitter och dagligen ser SD-politiker utrycka hat i form av islamofobi, rasism och homofobi. Allt detta hat är om något våldsbejakande.

Jag fick privilegiet att träffa fyra dragqueens för några månader sedan. Alla var eniga att hatet mot dem har ökat kraftigt efter valet. Detta är om något ett kvitto på att det SD säger i vissa fall är våldsbejakande. Men som sagt blundar regeringen för SD:s påverkan på det svenska samhället.

Hur länge till ska Moderaterna acceptera att Sverigedemokraterna som i princip styr regeringen sprider hat? Finns det någon gräns för M? Hur länge till ska vi som lever i Sverige acceptera den splittrande politik regeringen driver?

Samtliga partier borde ta ett stort steg bort från SD. En regering ska hålla ihop ett samhälle, inte bryta isär det – särskilt i dagens osäkra omvärldspolitiska läge. Sveriges andra största parti ska inte sprida hat och hot!

Otto Sjöblom, skribent på Ung Mening

  • Otto Sjöblom Medlem i SSU Stockholm

Vad tycker du?

Dela gärna artikeln om du håller med. Om du inte håller med, skicka in en replik.
Skriv en replik och skicka in den till oss.