Den socialdemokratiska opinionsportalen

Foto: Shutterstock och privat

Foto: Shutterstock och privat

I resten av världen vinner progressiv socialdemokrati

Erfarenheter från omvärlden visar att S behöver presentera en stark, progressiv vänsterpolitik. Det är både en stark valstrategi och en god plan för att förbättra samhället, skriver Edvin Vestergren, styrelseledamot i SSU Sollentuna.

De flesta som läser denna artikel är säkert redan överens om att socialdemokratin är en av världens bästa politiska rörelser. Men vi har med tiden också blivit en mattare rörelse, både i Sverige och globalt. Det bästa sättet att öka socialdemokratiskt stöd och förbättra samhället är en modig, progressiv vänsterpolitik.

På många platser har socialdemokrater menat att de behöver röra sig mot mitten och backa på flera områden. I Storbritannien ger Labourpartiet upp på arbetares rättigheter, gröna omställningen, välfärden och HBTQ-rättigheter. Men det märks också i Sverige där vårt parti senast i höstbudgeten bland annat ville sänka biståndet, och föreslog 12 miljarder till välfärden när den behövde minst 20. Magdalena Andersson ville inte ens kritisera Tidö-lagets migrations- och kriminalpolitik.

En sådan politik saknar visioner och kommer inte att göra stora förbättringar för samhället. Den har redan lett till att klyftorna ökat och att klimatomställningen tappat fart. Inte bara i Sverige, utan också i andra länder med socialdemokratiska regeringar, Tyskland exempelvis.

Slapp socialdemokrati är inte bara dåligt för samhället i stort, utan också för socialdemokratiska partier. I Sverige ökar vi i opinionen, men det beror till största delen bara på att regeringen gör bort sig. I Tyskland ligger socialdemokratiska SPD sämre till än högerextrema AfD och kristdemokratiska CDU i opinionen. I Frankrike, Grekland och Irland tappar socialdemokrater röster och blir i princip ersatta av vänsterpopulister.

Men vi har också sett hur socialdemokrater i andra länder har gjort stora framsteg. I till exempel USA har vänstern återupplivats av den demokratiske socialisten Bernie Sanders, som kampanjar för en välfärdsstat och mindre klassklyftor. I Spanien gjorde socialdemokratiska PSOE i somras valframgångar medan högerextrema Vox tappade röster. I Australien har Labour-partiet gjort enorma framgångar, och i Brasilien lyckades Lula övervinna högerextrema president Bolsonaro.

Vad har de gemensamt? En modig, progressiv vänsterpolitik. PSOE har drivit en starkt feministisk och HBTQ-vänlig socialt progressiv politik, utan att vara rädda för en större stat. Tvärtom har de gjort seriösa satsningar på att reglera elmarknaden, och Spanien har nu Europas lägsta inflation. I Australien har klimatmålen gjorts mer ambitiösa, i kombination med stora satsningar på arbetares rättigheter. I Brasilien har avskogningen minskats med 60%.

En del pekar på att socialdemokrater förlorat röster samtidigt som den radikala högern gjort framgångar. Det skulle då, menar de, bero på att arbetare blivit desillusionerade av sossarnas progressiva politik gällande till exempel migration, och att vi därför behöver röra oss åt höger för att återfå röster. Så är dock inte fallet, enligt bland annat en studie utförd av tyska Friedrich Ebert-Stiftung.

Arbetarklassen består av så mycket mer än konservativa vita män – för det mesta förlorar socialdemokrater röster till liberala, gröna eller radikalare vänsterpartier. Gemensamt för de mest framgångsrika taktikerna från socialdemokrater i Europa är att de kombinerar kulturellt liberal politik och ekonomiskt modig vänsterpolitik.

Allt detta tyder på att socialdemokratin, både globalt, i Europa och i Sverige, behöver presentera en stark vänsterpolitik, både ekonomiskt och socialt sett. Det är en stark valstrategi och också en god plan för att förbättra samhället genom att göra det både mer fritt och jämlikt.

Så bort med nedskärningar och stängda gränser, fram med en riktig röd och grön socialdemokratisk politik!

Edvin Vestergren, styrelseledamot i SSU Sollentuna

  • Edvin Vestergren Styrelseledamot i SSU Sollentuna

Vad tycker du?

Dela gärna artikeln om du håller med. Om du inte håller med, skicka in en replik.
Skriv en replik och skicka in den till oss.