Den socialdemokratiska opinionsportalen

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Socialdemokratin måste fortsätta stå på frihetens sida

Vi socialdemokrater måste stå upp när regeringen vill vika sig och sälja ut Sverige och vår demokrati. Vi måste visa att vi står upp för yttrandefriheten i vått och torrt och inte viker oss, skriver Albin Bolund, medlem i SSU Uppsala.

Under det senaste året har hot och påtryckningar mot Sverige blivit allt vanligare. Antalet våldsamma upplopp har skenat, senast i Rosengård i Malmö. Mycket av detta har skett till följd av koranbränningarna som skett runt om i Sverige. Nu höjs det allt fler röster, inte minst inom regeringen, för att Sverige ska ge efter för dessa auktoritära staters hot. Det kan vi absolut inte göra.

Yttrandefrihetsgrundlagen är en av våra fyra grundlagar. Jag skulle även vilja säga att den är en av våra viktigaste grundlagar. Med hjälp av yttrandefriheten kan vi vinna tillbaka alla andra rättigheter. Att inskränka denna till följd av hot skulle vara ett enormt steg i fel riktning. Dessutom skulle det vara ett stort svaghetstecken som skulle ge vind i seglen till auktoritära stater och våldsbejakande aktörer.

För vad händer om en auktoritär stat, exempelvis Ryssland, börjar utöva påtryckningar för att förbjuda pridefestivaler i Sverige? Säg att det hejas på av Sverigedemokraterna liksom de hejar på Salwan och hans koranbränningar – kommer vi vika oss då?

I alla lägen, även de gånger vi inte håller med, måste vi försvara rätten att yttra en åsikt. Om den rätten urholkas så urholkas även vårt demokratiska samhälle. Det är tydligt att Kristersson och hans ministrar vill visa dessa auktoritära stater att vi går dem till mötes och ändrar våra lagar.

Vi socialdemokrater måste stå upp när regeringen vill vika sig och sälja ut Sverige och vår demokrati. Vi måste visa att vi står upp för yttrandefriheten i vått och torrt och inte viker oss.

Om vi tar ett steg i fel riktning är risken stor att vi tar ett till. Det får inte hända. Sverige är och ska förbli en demokrati.

Albin Bolund, medlem i SSU Uppsala

  • Albin Bolund Medlem i SSU Uppsala

Vad tycker du?

Dela gärna artikeln om du håller med. Om du inte håller med, skicka in en replik.
Skriv en replik och skicka in den till oss.