Den socialdemokratiska opinionsportalen

Foto: Shutterstock och privat

Foto: Shutterstock och privat

Gängens främsta rekryteringsverktyg är gangsterrapen

När Sverige står inför stora problem måste hela samhället ställa upp. Gangsterism och gängetik ska inte slå sönder vårt samhälle, skriver Truls Forsman, medlem i SSU Skåne.

Gängen håller ett hårt grepp om Sverige. I skrivande stund har det skjutits över 300 gånger det här året. Gängvåldet är ett problem som spiller över på de utanför de kriminella nätverken, men vi har ändå ett gemensamt ansvar att tillsammans göra det vi kan för att stoppa det fruktansvärda som händer.

En faktor som sällan nämns är gangsterrapen som tog fart i Sverige år 2018. Texterna som glorifierar skjutningar, utnyttjandet av kvinnor och materialistiskt dyrkande är idag mycket populära. Framför allt bland ungdomar som idag också är drivande i våldsspiralen.

Unga blir indoktrinerade i denna nya subkultur, som pumpar ut nya intryck hela tiden genom mobilen och sociala medier. Innehållet i texterna och handlingarna som sker runt om artisterna och producenterna normaliseras. Det gör att tröskeln in till kriminaliteten är liten, särskilt när det ligger pengar på bordet. När du sedan är fast i spiralen och begår grövre och grövre brott fastnar du där.

Under pandemin blev många hemmasittande, och vissa började härma de kända rapparna från USA. Framför allt unga killar började producera beats och låtar, och med dagens teknikutveckling blev de väldigt duktiga och framgångsrika.

Genom att inspireras av texterna i de amerikanska låtarna fick vi de texter vi hör idag, vilket har visat sig vara ett vinnande koncept. En del av dessa unga killar har nu dragits in i kriminalitet på riktigt och hamnat i en spiral de aldrig kommer ur. Det har även visat sig genom granskningar att gängen använder streamingplattformar som en kompletterande inkomst.

Såklart finns det fler anledningar till det vi ser idag. Ökande klyftor, utanförskap, bristande integration, dålig utbildning, odugliga bostäder och en förkastlig arbetsmarknadspolitik har lett oss hit. Det finns få som talar om gängetiken och gangsterismen även om den vänt upp och ner på de värderingar Sverige grundar sig på.

När Sverige står inför stora problem måste hela samhället ställa upp – familjer, skolor och andra samhällsinstitutioner binder samman de värderingar vi står för i det svenska samhället. Gangsterism och gängetik ska inte slå sönder dem.

Truls Forsman, medlem i SSU Skåne

  • Truls Forsman Medlem i SSU Skåne

Vad tycker du?

Dela gärna artikeln om du håller med. Om du inte håller med, skicka in en replik.
Skriv en replik och skicka in den till oss.