Den socialdemokratiska opinionsportalen

Foto: Mohammed Ibrahim, Unsplash

Foto: Mohammed Ibrahim, Unsplash

Ni måste stå på rätt sida av historien, politiker

Mitt eget parti, Socialdemokraterna, behöver ta tydligare ställning mot Israels attacker mot Gaza och den israeliska apartheidstaten. Vi måste fördöma Israels agerande och skydda de civila som slaktas i detta nu, skriver Lejla Grebic, ledamot för SSU Göteborg.

Senaste tidens attacker mot Gaza har skakat människor över hela världen. Samtidigt känns det som att västvärldens regeringar och makthavare saknar tillgång till sociala medier. Under fem veckor har mitt flöde bestått av bilder, videor och nyhetsinslag om kriget i Palestina och Israels attack mot Gaza. Trots det verkar kriget inte vara av lika stort intresse för våra politiker.

Den 7 oktober chockades Israel av en koordinerad attack från terrororganisationen Hamas. Ingen har nog missat att detta ledde till en omfattande motoffensiv mot Gaza där Hamas har sitt säte.

Makthavare i västvärlden fördömde våldet och visade sitt fulla stöd till Israel och det israeliska folket. Men vad hände med palestinierna? Dödssiffran i Palestina är idag nära 12 000 efter fem veckors attack mot Gaza. I Gaza bor drygt 2 miljoner människor, majoriteten civila utan koppling till Hamas. Hälften av dem är barn.

Hamas är inte Palestina, de representerar inte ett helt folk. Det är dags att sluta dra likhetstecken mellan terrorister och civila. Det som sker i Palestina idag är kulmen av ett flera decennier långt förtryck av det palestinska folket.

Jag fördömer terrororganisationen Hamas. Men vi behöver hålla två tankar i huvudet och erkänna att Hamas inte uppstått i ett vakuum. Anledningen till att Hamas kunnat växa sig så stora är i första hand det flera decennier långa förtrycket av det palestinska folket – en ockupation som kostat många palestinier livet och friheten. Missnöjet har växt för varje attack Israel utförd mot Palestina och varje gång västvärlden blundat.

Det palestinska folket har i 75 år dagligen fått utstå folkrättsbrott. Deras land har präglats av otaliga krig och humanitära katastrofer där palestinier är överrepresenterade bland offren. Den 16-åriga blockaden av Gaza har lett till att civila lever under fängelseliknande förhållanden i ett land de kämpat för i åratal. Detta är inte en konflikt mellan två jämlika parter. Vi måste använda vår makt och sprida kunskap om kriget, påverka politiskt och agera.

Mitt eget parti, Socialdemokraterna, behöver ta tydligare ställning mot Israels attacker mot Gaza och den israeliska apartheidstaten. Vi behöver stå upp för att Sverige 2014 erkände Palestina som en självständig stat och fortsätta kämpa för att fred ska uppnås i Palestina. Sätt press på regeringen och sätt press på våra EU-parlamentariker. Ingen socialdemokrat ska visa osäkerhet i frågan om kriget i Palestina.

Vi vet idag mer än vad vi har vetat om något annat krig i historien. Sociala medier sänder ut material i realtid. Hemska bilder ses och delas av miljontals människor. Alla vet vad som sker. Det här kriget gör ingen skillnad på offren. Det dör barn, kvinnor och män dagligen i Palestina. Vi måste fördöma Israels agerande och skydda de civila som slaktas i detta nu. Om vi inte agerar för att stoppa utvecklingen kommer Palestina än en gång glömmas bort och det palestinska folket få utstå ännu ett brott mot mänskligheten.

Vi kan inte fortsätta se på när Gaza utplånas. Svenska politiker, från höger till vänster, måste agera och se till att civila skyddas och att folkmord förhindras. Det ska inte vara kontroversiellt att vilja sätta stopp för ett potentiellt folkmord. Låt inte ännu ett folk få uppleva det värsta mänskligheten är kapabel till.

Agera för en gång skull och sluta linda in era uttalanden i hopp om att ge ett intryck av neutralitet. Det finns ingen neutralitet när civila dör. Vi vill inte höra era ursäkter. Stoppa kriget i Gaza. Befria Palestina.

Lejla Grebic, ledamot för SSU Göteborg

  • Lejla Grebic Ledamot i SSU Göteborg

Vad tycker du?

Dela gärna artikeln om du håller med. Om du inte håller med, skicka in en replik.
Skriv en replik och skicka in den till oss.