Den socialdemokratiska opinionsportalen

Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet

Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet

Palestina behöver oss mer än någonsin, Ulf

Trots allt lidande i Ukraina lyckades vi svara på ett moraliskt riktigt sätt på både statlig och individuell nivå. Den nuvarande regeringens svar på vad som kan komma att bli ett folkmord i Palestina är raka motsatsen, skriver Ivan Volodkevich och Benjamin Olofsson, medlemmar i SSU Sjuhärad.

Den 24 februari 2022 förändrades mycket i världen. Det var utan tvekan civila ukrainare som drabbades värst. Svält, förtryck, och förstörda hus. De utsattes för något som bäst kan beskrivas som brott mot mänskligheten. Vad blev västvärldens och Sveriges svar? Vi skickade massvis med humanitär hjälp i form av allt från monetärt stöd till livsmedel.

Trots allt lidande i Ukraina lyckades vi svara på ett moraliskt riktigt sätt på både statlig och individuell nivå – även folket gjorde en oerhörd insats i form av att skicka stöd och ta in flyktingar.

Den 7 oktober 2023 utförde Hamas en attack mot Israel. Israel svarade med bombningar och en invasion av Gazaremsan vilket återigen ledde till brott mot mänskligheten. Civila bombades, familjer tärdes isär, människor tvingades fly till exempelvis kyrkor, som sedan raserades av den israeliska militären IDF. Hur reagerade Sverige och västvärlden på detta? Genom att säga att “Israel har rätt till självförsvar”.

Självförsvar? Är ett angrepp mot en annan stats oskyldiga civilas rätt att existera självförsvar? Mot deras rätt att ha en familj, rätt att känna hoppfullhet, rätt att helt enkelt leva sina liv? Regeringens svar på vad som kan komma att bli ett folkmord blev att förespråka ett nekande av humanitärt stöd till Palestina. Humanitärt stöd. Alltså det som räddar människoliv. Västvärldens passivitet ledde till att palestinierna nu saknar någonstans att fly till. Vi sänker blicken, och ger därmed ett okej till allt det Palestinska folket utsätts för.

Hamas startade den nuvarande konflikten med en attack den 7 oktober. Hamas är en vidrig terroristorganisation som riktar sina attacker mot civila. Det som är viktigt att poängtera här är dock att det palestinska folket inte är synonymt med Hamas. Det är fullt möjligt att fördöma Hamas utan att utesluta stöd till palestinier som inte har något med den gruppen att göra.

Självförsvar är en viktig princip inom internationell rätt men det innebär inte att en stat får göra vad den vill. Det Israel gör just nu kan komma att ses som ett folkmord. Hittills har över 17 000 människor mördats av Israel, varav en majoritet är barn och kvinnor. Israel har stängt av vatten. De har stängt av telefonlinjer och annan kommunikation. I mina ögon är Israels syfte tydligt. De vill utplåna Gaza och mörda palestinier.

Enligt Folkmordskonventionen Länk till annan webbplats. som FN antog år 1948 definieras folkmord utifrån en lista av handlingar med syfte att utplåna en nationell, etnisk eller religiös grupp. Det inkluderar bland annat mord och att orsaka skador mot gruppen.

Västvärlden gör i sitt förhållningssätt skillnad på människor beroende på deras etnicitet, religionstillhörighet och ursprung. Man kan kalla det rasism, orientalism eller kolonialistisk människosyn, men faktum är att vi är mer benägna att hjälpa och rädda livet på vissa människor som vi bedömer som mer värda vårt stöd. Det måste få ett stopp.

Varje människa har rätt till att leva i fred. Barn ska få drömma och i framtiden genomföra dem.

Ivan Volodkevich och Benjamin Olofsson, medlemmar i SSU Sjuhärad

  • Ivan Volodkevich Ledamot, SSU Sjuhärad
  • Benjamin Olofsson Medlem i SSU Borås

Vad tycker du?

Dela gärna artikeln om du håller med. Om du inte håller med, skicka in en replik.
Skriv en replik och skicka in den till oss.