Den socialdemokratiska opinionsportalen

Foto: Shutterstock och privat

Foto: Shutterstock och privat

Julen avslöjar dolda sorger – låt SSU vara ett ljus i mörkret

För att bekämpa julens orättvisor har vi i SSU Sjuhärad i över 70 år anordnat ett julfirande i Borås för de som inte har någon att fira jul med. Det har för mig visat att SSU kan vara mer än bara ett politiskt ungdomsförbund, skriver Edvin Österberg Hadziavdic, medlem i SSU Borås.

Julen är en tid för gemenskap, kärlek och omtanke. Det är då många samlas med sina nära för att njuta av en god julmiddag och titta på Kalle Anka. Framför allt är det då vi delar ut julklappar.

Jag tror att många håller med om att julen är en av de finaste stunderna på året. Men julen avslöjar också dolda sorger. Ensamheten sprids som en tyst skugga bland de som inte har någon att fira med. Samtidigt fortsätter vi påminnas om fattigdomen i vårt samhälle, speciellt nu i år med allt högre matpriser. Julfirandet är en tid för samhällsgemenskap och vi kan inte blunda för den växande klyftan mellan de som har och de som inte har.

För att bekämpa dessa orättvisor har vi i SSU Sjuhärad (fd. SSU Södra Älvsborg) i över 70 år anordnat ett julfirande i Borås för de som inte har någon att fira jul med. Det tidigaste dokumenterade firandet var år 1950. Då kallades det för “alternativ jul”. Syftet med firandet var då att vara ett alternativ till det traditionella julfirandet som präglades av julhets och överkonsumtion. Bland annat var julgranen under denna period förbjuden.

Framåt 80-talet ändrade SSU-distriktet sin syn och tog med fler juliga element. Det var under denna tidsperiod namnbytet till “Gemensam Jul” skedde. Målet var inte längre att ändra på julen, utan istället att underlätta för personer att träffas och umgås.

Idag anordnas firandet inte bara för välgörenhet, utan också som en kraftfull reaktion mot de orättvisor vi ser på grund av det kapitalistiska samhället, ett system som skapar ekonomiska klyftor och splittring.

På grund av den fattigdom och ensamhet som slagit rot i samhället väljer vi att fortsatt anordna firandet. Genom denna långvariga tradition vill vi med solidaritet och gemenskap skapa en jul som når samhällets alla hörn. Under Gemensam Jul bjuder vi på julmat och underhållning för att skapa samhörighet bland besökare. Och så delar vi ut julklappar till barn. Vi som är med och anordnar ser också till att vara sociala och prata med alla som kommer på besök för att se till att folk känner samhörighet.

Gemensam Jul har för mig visat att SSU kan vara mer än bara ett politiskt ungdomsförbund. Vi kan vara en rörelse av unga människor som gör världen bättre för den enskilde, inte bara genom lagar och reformer, utan också genom handlingar av kärlek och omtanke.

I tidigare dokumentation har jag läst om att liknande julfiranden anordnades i andra SSU-distrikt för länge sedan. Till er som läser detta skulle jag rekommendera att framöver anordna egna julfiranden. Det är roligt, fantastiskt och solidariskt.

Edvin Österberg Hadziavdic, medlem i SSU Borås

  • Edvin Österberg Hadziavdic Medlem i SSU Borås

Vad tycker du?

Dela gärna artikeln om du håller med. Om du inte håller med, skicka in en replik.
Skriv en replik och skicka in den till oss.