Den socialdemokratiska opinionsportalen

Foto: David Lagerlöf, Katalys & privat

Foto: David Lagerlöf, Katalys & privat

Det finns bra och dåliga lobbyister

Att SVT ger en plattform till lobbyister ses som skamligt. Men den andra lobbyisten i programmet, Daniel Suhonen, verkar komma undan vreden. Teodorescu och Suhonen representerar de två sidorna av lobbying-myntet, skriver Nils Backman, medlem i SSU Umeå.

Den 19 januari kom Kristdemokraterna ut med en nyhet inför det kommande EU-valet. Högerorienterade opinionsbildaren tillika SVT-programledaren Alice Teodorescu, som tills dess inte ens varit medlem i KD, är nu partiets nya toppnamn i EU-valet.

Nyheten kom som en chock för många. Alice Teodorescu var när nyheten kom programledare för SVT-programmet “Teodorescu och Suhonen” med Daniel Suhonen, som fortfarande hade fyra avsnitt kvar. SVT la snabbt programmet på is tills ersättare för Teodorescu kunde hittas. Många inom vänstern har sett programmet som ett stort misstag. Att SVT ger en person som Teodorescu en plattform trots hennes yrke inom Public Affairs.

Teodorescu har bland annat skrivit Moderaternas idéprogram 2019 och jobbat för friskolekoncernen AcadeMedia. SVTs ersättare, Henrik Jönsson, PM Nilsson och Tove Lifvendahl, har inte gjort folk mindre frustrerade. Att SVT ger en plattform till lobbyister ses som skamligt. Men den andra lobbyisten i programmet, Daniel Suhonen, verkar komma undan deras vrede.

Enligt Nationalencyklopedin definieras lobbying som “bearbetning av beslutsfattare för att åstadkomma beslut i en viss riktning”. Daniel Suhonen är chef och medgrundare av tankesmedjan Katalys och medgrundare av den Socialdemokratiska föreningen Reformisterna.

Katalys säger att “vår uppgift är att driva den politiska debatten framåt i dessa frågor, med egna analyser och förslag grundade i fackliga perspektiv. Vi står på två ben – idéutveckling och politisk påverkan”. Reformisterna säger att "I vårt program presenterar vi en reformagenda med målsättningen att skapa ett samhälle och en ekonomi för alla, inte bara några få”. Vad dessa uttalanden säger är att Katalys och Reformisterna är lobbygrupper för ekonomisk vänsterpolitik.

Så vad säger jag? Är både Teodorescu och Suhonen onda lobbyister? Svaret är nej. Teodorescu och Suhonen representerar de två sidorna av lobbying-myntet.

Den formen av lobbying som Teodorescu håller på med är oärlig. Genom att vara en aktör för Public Affairs är hon en aktör på en marknad. Likt alla aktörer på en marknad så är hon ute efter en sak, profit. När du lobbyar för att tjäna pengar kan du inte vara ärlig. Att vara en aktör för Public Affairs gör det inte heller lättare att vara ärlig. Teodorescus uppdrag är hemliga vilket gör det omöjligt för allmänheten och framtida kunder att veta vilka som tidigare har köpt hennes tjänster. Trovärdighet och profitmotiv går inte hand i hand. Suhonen är raka motsatsen.

Suhonen skriver i flera olika tidskrifter, från ETC till Kvartal, och har alltid representerat vänstern inom socialdemokratin. Han säljer inte sina tjänster till företag, koncerner eller partier. Suhonens lobbying är vad lobbying i dess renaste form är. Katalys är som en mikrofon och Reformisterna är ett verktyg för att alla som lyssnar på mikrofonen ska kunna samla sig med likasinnade och demokratiskt och rättvist förändra Socialdemokraterna. Trovärdigheten är solid.

Lobbying-myntet är fult, men ett faktum i vår tids politik. Vi måste bara se till att myntet landar på rätt sida när det åker upp i luften.

Nils Backman, medlem i SSU Umeå

  • Nils Backman Medlem i SSU Umeå

Vad tycker du?

Dela gärna artikeln om du håller med. Om du inte håller med, skicka in en replik.
Skriv en replik och skicka in den till oss.