Den socialdemokratiska opinionsportalen

Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet

Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet

S måste ta vara på sin interna euroskepsis

Det finns något nyttigt i synen på EU som ett liberalt ramverk, som vårt parti borde ta vara på. För om vi bara ser dessa väljare som "swexit-förespråkare", så tappar vi dem till vänstern, skriver Hnerik Nordin, medlem i SSU Stockholms Län.

Snart är det EU-val. Därför behöver vi Socialdemokrater modernisera vår roll inom EU. Här är mina tankar kring hur vi kan göra det.

Jag vill börja med att understryka att jag tror på EU som ram för den gröna omställningen, som ram för europeisk enighet men framför allt som ram för progressiva sociala reformer för hela Europa. Jag vill också understryka att jag tror att S är det enda alternativet för progressiva väljare i Sverige inför det kommande EU-valet.

Men, trots att EU har en viktig roll att fylla är unionen absolut inte felfri. Det krävs en hel del stora sociala reformer för att EU ska bli den progressiva kraft Europa behöver. Det är här vårt parti kommer in i bilden.

Många socialdemokrater är skeptiska till EU för att det är ett liberalt ramverk som bygger på marknadsorienterade värderingar snarare än progressiva, socialdemokratiska värderingar. Det stämmer ju, och det tycker jag att vårt parti missar när de talar om EU. När en potentiell väljare pekar på detta så avfärdas det ofta blankt som euroskepsis.

Jag tycker däremot att det finns något nyttigt i synen på EU som ett liberalt ramverk, som vårt parti borde ta vara på. För om vi bara ser dessa väljare som "swexit-förespråkare", så tappar vi dem till vänstern. Framför allt tappar vi vår ideologiska bakgrund.

EU är inte bra för att vi sossar tror på marknadsliberalism. EU är bra för att det är en enad kraft i Europa som har potential att användas till progressiva reformer. Därför måste vi ta vara på vår interna euroskepsis och använda den för att bygga en starkare rörelse för progressiva sociala EU-reformer.

Henrik Nordin, medlem i SSU Stockholms Län

  • Henrik Nordin Medlem i SSU Stockholms Län

Vad tycker du?

Dela gärna artikeln om du håller med. Om du inte håller med, skicka in en replik.
Skriv en replik och skicka in den till oss.